Zašto se svi pasoši na svetu prave u samo četiri boje?

08/01/2018 11:10

Zašto se svi pasoši na svetu prave u samo četiri boje?

Možda ste vlasnik najmoćnijeg pasoša na svetu, ili pak imate najređi. Bilo kako bilo, vaš pasoš verovatno ima jednu od četiri boje: plavu, zelenu, crvenu ili crnu. Zašto je to tako?

Iako ne postoje pravila kada je boja pasoša u pitanju, sve zemlje na svetu prate određen set normi kada je njihov dizajn u pitanju. Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja deifniše pravila kada je vazdužni saobraćaj u pitaju, sugeriše da zemlje koriste određen font, veličinu i izgled zvaničnih dokumenata, kakav je i pasoš.

Tako, postoji nekoliko obaveznih aspekata međunarodih dokumenata. Pasoši moraju da se prave od čvrstog i otpornog materijala, koji će šititi sadržaj kako od vode, tako i od velikih temperatura.

Iako postoje određena pravila, ne postoji zakon koji predviđa odgovarajuću boju pasoša. Međutim, boje ipak nisu izabrane nasumično. Većina zemalja koristi jednostavne, tamne nijasne crvene, zelene ili pak plave. Zašto je to tako? Razlog se krije u tome što tamnije nijanse deluju zvanično, a u isto vreme, skrivaju prvljavštinu koja može da se pojavi.

Uglavnom postoji određeno značenje boje na pasošima zemalja širom sveta. Tako, na primer, islamske zemlje imaju zelene pasoše, jer je ova boja veoma bitna u njihovoj religiji. Iako je većina pasoša SAD državljanina danas plava, ta promena nastala je tek 1976. godine, a od 1941. do 1976., pasoši su bili zeleni. Isto tako, između 1993. i 1994. godine, ovi zeleni pasoši su ponovo bili u modi i uključivali su i specijalno priznanje Bendžaminu Frenklinu.

08/01/2018 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments