Zimska rekreacija

24/10/2020 12:15

Zimska rekreacija

Dolaze nam hladni dani koji nisu baš toliko prijatni za boravak napolju pa ni rekreaciju na otvorenom prostoru. No nikako ne treba da se hermetički zatvorimo u svojim kolima, prevozu, stanovima i kancelarijama. Zbog svog mentalnog i fizičkog zdravlja ipak bar pola sata treba da provedemo pod „vedrim nebom“, na otvorenom prostoru u laganoj šetnjii ili brzom hodu.

Skloni smo tome da zimu doživljavamo kao period koji treba da provodimo u zatvorenom prostoru. Naravno da treba da čuvamo svoje zdravlje, naročito u ovom periodu sezonskih virusa a i pandemije opake korone, ali isto tako svoje zdravlje čuvamo i kad udišemo svež vazduh, gledam prelepe boje jeseni i zime i bar malo ubrzamo puls i disanje te unesemo više kiseonika koji hrani naš mozak i mišiće. Koje su to aktivnosti koje možemo praktikovati i kada temperatura padne ispod 10 stepeni celzijusa, te se ne treba previše znojati, a opet da te aktivnosti uključe boravak napolju koji je jako dragocen? Lako je otići u teretanu ili vežbaonu ali treba i dušu održati u „kondiciji“ tokom zimskog peroda…

Šetnja u prirodi

Možete se organizovati sami a postoje i brojne grupe planinara i šetača kojima se možete pridružiti. Šetnja pospešuje broj udisaja u minuti, ubrzava blago puls i time poboljšava cirkulaciju celog tela, dok unos kiseonika koga ima više u šumi, prirodi i pošteđen je gradskog smoga, hrani vaša tkiva, čisti vaše misli. Prizori kojih se vaše oči mogu napiti, zvukovi koji opuštaju vaša čula, poput cvrkuta ptica, tišine i šuštanja uvelog lišća pod nogama, kupaju vašu dušu nežnim emocijama i smiruju vaš organizam otklanjajući svakodnevni gradski stres pod kojim živimo. Sve što vam je potrebno su udobne cipele i pantalone za šetnju i topla jakna, šal i kapa, volja i želja.

Brzi hod uz vodu

Dobro se obucite, slušajte omiljenu muziku ili pak samo zvuk jutra, dana ili noći kraj vode i uputite se na obližnji kej. Dovoljno je da malo pružite korak i ubrzate otkucaje srca pa ubrzanim disanjem izbacite toksine koji se nalaze u vašem organizmu a udahnete kiseonik i prelepe prizore obale, reke, vode koja deluje umirujuće na vaš nervni sistem, mozak i misli.

Lagano razgibavanje i meditacija

Zima za naš organizam donekle znači i hibernacija. Lekari ne savetuju preveliku potrošnju energije kad su hladni dani, kako je već dovoljno trošimo na posao i ostale dnevne aktivnosti i obaveze. Da bi održali dobro stanje uma i tela sasvim je dovoljno blago razgibavanje i istezanje uz osluškivanje sopstvenog disanja. Dakle skoncentrišite se na kratak uzdah, pauzu pa dug izdah dok zamišljate kako njim izbacujete sve negativno i toksično iz vašeg organizma, i blago razvlačite i istežite sve delove vašeg tela. Umerenost je prava mera za sve, stoga potražite na internetu ili u magazinima vežbe koje odgovaraju vašim potrebama i samo polako i oprezno.

24/10/2020 12:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments