Zašto haluciniramo?

07/05/2018 12:44

Zašto haluciniramo?

Šta je ustvari halucinacija i kako dolazi do nje? Halucinacija je ustvari percepcija zvuka, mirisa ili vizuelnih efekata.

U pitanju su efekti koji se javljaju bez određenih stimulansa i oni koji nisu prisutni. Halucinaciju može uzrokovati nekoliko stvari, poput narkotika, snova, ili neuroloških bolesti. Dešava se i da se javljaju u vidu zvuka, i to u onim slučajevima kada osoba koja halucinira tvrdi da čuje glasove pokojnika ili nestvarnih i mitoloških bića.

Reč halucinacija potiče od latinske reči alucinari, što u prevodu znači “šetati umom”.

Koje vrste halucinacija postoje

Postoje različite vrste halucinacija, u zavisnosti od uzroka koji je pokreće. Halucinacije su najčešće uzrokovane upotrebom droga ili usled groznice. Može se javiti kod osoba sa invaliditetom i kod onih sa oštećenim sluhom. Takođe, mogu se javiti i kao posledica teške bolesti ili nekog psihičkog poremećaja, poput šizofrenije.

Veliki je broj vizuelnih halucinacija, poputa vizuelnog poremećaja pod nazivom Dysmegalopsia, kada se stvari dožive vizuelno većim ili manjim nego što to stvarno jesu. Zatim halucinacija Chromatopsia, kada je sve u istoj boji ili halucinacija Brobdingnagian, koja dovodi do toga da svi ljudi izgledaju kao divovi ili Liliputian, gde je situacija obrnuta i mnoge druge.

Najpoznatija vizuelna halucinacija je fatamorgana, karakteristična je njena pojava u neobičnim situacijama, a reflektuje ostvarenje želje.

Pored vizuelnih postoje i auditivne halucinacije koje su karakteristične za šizofreniju i podrazumevaju različite glasove. Kada je ova halucinacija u pitanju, osobe često razgovaraju sa glasovima, a ponekad pokušaju i da se fizički obračunaju.

Osobe haluciniraju i onda kada imaju osećaj da im insketi gmižu po koži. To je tip halucinacije koja je vezana sa čulom dodira.

Psiholozi, stručnjaci i filozofi dugo pokušavaju da odgonetnu ovu pojavu. Jedna od teorija je ta da do halucinacije dolazi zbog hemijskog disbalansa, jer je istraživanje pokazalo da se u toku halucinacije odvijaju različiti hemijski procesi u određenim delovima mozga.

07/05/2018 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments