Da li su dinosaurusi stariji od Saturnovih prstenova?

22/05/2018 14:16

Da li su dinosaurusi stariji od Saturnovih prstenova?

Naučnici došli do novih saznanja u istraživanju planete Saturn, zahvaljujući svemirskoj letelici Kasini. Jedno od pitanja koje dugo muči stručnjake je starost prstenova ove planete.

Ovi svemirski prstenovi predstavljaju pravu enigmu.

Kada su nastali prstenovi Saturna?

Mnogi stručnjaci su pretpostavljali da je reč o materijalu koji je ostao i nastao nakon formiranja planete, kao i da se oko planete Saturn nalaze milijardu godina. Nekoliko testiranja ove teorije, pokazala su da je pogrešna, jer bi u tom slučaju, prestenovi bili dosta tamniji.

Nakon što je završena analiza podataka sa svemirske letelice Kasini, otkriveni su podaci koji pokazuju da je Saturn prstenove dobio “skoro”, odnosno oni nisu nastali kad i sama planeta.

Do sada je proučen mali deo podataka, a letelica je otkrila i šest novih satelita. Nakon što je izvršila preko dva miliona komandi sa Zemlje, napravila 300 orbita oko planete, snimila na milion fotografija i proletela 160 puta pored Saturnovog meseca Titana i satelita, letelica Kasini sagorela je u atmosferi.

Zahvaljujući podacima koje je prikupila, naučnici su otkrili da su prstenovi Saturna dosta mlađi od same planete. Naučnici ne mogu sa sigurnošću da tvrde, ali za sada postoji pretpostavka da su prstenovi stari od 150 do 300 miliona godina, a možda i mlađi.

Ukoliko je ova pretpostavka tačna, i ako se njihova starost od 100 miliona godina uporedi sa milijardama godina postojanja Sunčevog sistema, to bi značilo da su nastali mnogo nakon postojanja dinosaurusa.

Letelica “Kasini” predstavlja zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije i Italijanske svemirske agencije, u vrednosti od 3,26 milijarde dolara. Misija letelice produžena je u dva navrata od 2008. godine, dok letelica u septembru nije u potpunosti izgorela.

U pitanju je prva svemirska letelica, koja je istražila prostor između Saturna i njegovih prstenova.

22/05/2018 14:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments