Otkriveni novi tragovi o nestanku vikinške kolonije

14/08/2018 12:59

Otkriveni novi tragovi o nestanku vikinške kolonije

Verovali ili ne, novi tragovi o nestanku vikinških kolonija na Grenlandu otkriveni su u kostima srednjovekovnih morževa.

Kosti ovih životinja čuvaju se u destinama evropskih muzeja.

Misterija nestanka vikinških kolonija

Vikinške kolonije, nordijski potomci čuvenog Erika Crvenog, prvog Evropljanina koji je kročio na tlo Severne Amerike, gradile su crkve, kuće i podizale naseobine tokom 500 godina. Brojale su više od 2.000 ljudi, a onda su nestale.

Njihov nestanak za naučnike predstavlja pravu misteriju.

Naime, naučnici su iz muzeja širom zapadne Evrope prikupljalji ostatke, odnosno delove lobanja srednjovekovnih morževa. Smatra se da su kljove morža usko povezane sa nestankom ove kolonije, kako je potražnja za njima bila velika među bogatim Evropljanima.

Sprovedena studija je otkrila da je tokom vrhunca nordijskog naseljavanja i rasta kolonija, u periodu od 1120. i 1400. najmanje 80 uzoraka morževa stizalo s Grenlanda.

Iako su naučnici dugo razmatrali pitanje nestanka kolonija, verovalo se da je razlog promena klime. Međutim, nova istraživanja su otkrila postojanje istorijskih spisa, uključujući i crkvene koji svedoče o plaćanju u kljovama morža. Ovo dovodi i do nove teorije, da su potomci Vikinga napredovali zahvaljujući trgovini, odnosno prodaji kljova morževa evropskoj eliti, koji su se koristili za izradu luksuznih predmeta.

Naučnici nisu dobili dozvolu da sprovođenje gnenetske analize na dragocenim sklupturama.

Prema mišljenju stručnjaka, ako su morževi bili izvor bogatstva Grenlanda u srednjem veku, onda je najverovatnije porast tržišta slonovače doveo do propasti vikinških naseobina, koje su nestale u 15.veku.

14/08/2018 12:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments