Selo na litici – opasno mesto za život?

03/10/2018 11:08

Selo na litici – opasno mesto za život?

Ukoliko patite od akrofobije, odnosno imate užasan strah od visine, sigurno nećete posetiti ovo mestašce u Španiji.

Reč je o mestu koje broji hiljadu stanovnika i koje se nalazi na samom vrhu bazaltne stene duge oko kilometar i visoke oko 50 metara.

Vulkansko selo u Đironi

Katalonsko selo Kastelfolito nalazi se u Đironi, između reka Fluvia i Toronela. Smešten je na vrhu bazaltne stene na visini oko 50 metara.

Stena je nastala erupcijom vulkana, a na specifičnom izgledu može zahvaliti rekama i eroziji.

U Kastelfolitu živi oko hiljadu ljudi, postoje dva muzeja i proizvodi se zanatsko pivo.

Mestašce pripada nacionalnom parku Garrotxa, koji predstavlja pravi raj za sve one koji uživaju u prirodi. Naime, krase ga 40 ugašenih vulkana, a ova regija na severoistoku Španije je i dalje itekako seizmički aktivna. Potresi nisu neuobičajeni, ali nema opasnosti od izlivanja lave.

Ulice u Kastelfolitu su uske i pružaju pravu dozu mistike odajući utisak kao da je selo ostalo zaglavljeno u vremenu. Većina kuća je sagrađena od vulkanskog kamena.

FOTO:media-cdn.tripadvisor.com

Posetiocima koji žele da prespavaju u selu, a ne samo da prošetaju, na raspolaganju su privatne sobe. Postoje autobuske linije iz Đirone i Barselone, kao i iz Olota, ljupkog srednjovekovnog gradića udaljenog oko osam kilometara.

Postoje dva muzeja, jedan posvećen mesu, a drugi Vijetnamskom ratu.

Specijaliteti Kastelfolita su jela od šumskih pečurki koje rastu na području vulkanskog parka i pasulj, uz koji se preporučuje zanatsko pivo proizvedeno baš u selu.

03/10/2018 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments