U koji grad je zabranjeno ući nakon zalaska sunca?

12/06/2018 14:56

U koji grad je zabranjeno ući nakon zalaska sunca?

Obodi Nacionalnog parka „Rezervat za tigrove Sariska“ obavijeni su misterijom.

U pitanju su ruševine drevnog grada Bangara.

Kakvu tajnu krije ovaj drevni grad?

Indija je zemlja bogate kulture i tradicije i kao takva obiluje mnogim pričama i simbolima. Postoje razne legende koje uključuju magiju i životinje.

Drevni grad Bangar predstavlja idealnu inspiraciju za mnoge legende i storije. Naime, ovaj grad česta je tema pripovedanja mnogih indijskih narodnih pripovedača. Najpoznatije su dve legende vezane za ovaj grad, i obe su zastrašujuće.

Priča kaže da je slavni grad proklet od strane čoveka po imenu Baba Balnat.

On je dozvolio izgradnju grada, samo pod uslovom da nijedno zdanje ne baca senku na njegov dom, u protivnom biće uništen. Tako se i dogodilo. Princ je podigao previsoku kulu, a Baba se našao u senci i bacio je kletvu na čitav grad.

Prema drugoj legendi, čarobnjak Singhija se zaljubio u princezu, ćerku vladara grada Bangara. Čarobnjak je pripremio ljubavni napitak za princezu, ali princeza sumnjajući da služavka želi da je otruje, odbija da ispije napitak. Njen postupak probudio je bes čarobnjaka, pa je zauzvrat on bacio kletvu na celo kraljevstvo. Bangar je ubrzo otpočeo rat sa gradom Ajabgarha, u kom je princeza izgubila život.

Od tada, prema narodnom verovanju, duhovi opsedaju ovaj grad.

Arheolozi su otkrili da je život u Bangaru postojao još u praistoriji.

FOTO: AMAZINGINDIABLOG.IN

Turistička atrakcija

Na široj teritoriji ovog grada živi oko 1.300 ljudi. Područje je najpoznatije po ruševinama hramova, koji su podignuti u čast Šivi, Hanumani, Ganeši, Kešavi i Gopinatu.

Iako su vekovi učinili da zdanja propadnu i postanu ruševine, a legende doprinesu malom broju populacije koja ga naseljava, ovaj grad obiluje zelenilom i deluje prilično spokojno.

U poslednjih nekoliko godina, postao je prava turistička atrakcija, a statistika beleži sve veći broj poseta turista na godišnjem nivou.

Pored ruševina hramova, mogu se videti i ruševine gradskih kuća, džamija, palate i glavnog puta.

Ipak, turisti i posetioci mogu da se dive lepoti i misteriji Bangara samo u toku dana. Naime, kada sunce zađe, morate se naći van granica grada. Ukoliko ne želite da se oglušite o njihov zakon.

Pravilo kaže: „Ulazak unutar granica Bangara pre izlaska i posle zalaska sunca je strogo zabranjen“. Ovaj natpis istaknut je na samom ulazu u grad. Zakonske mere protiv prekršenog pravila odmah se sprovode. A zašto je tako?

Prema verovanju lokalnog stanovništva, putnici i posetioci grada koji su odlučili da prenoće u utvrđenjima u gradu, nikada više nisu viđeni. Drugo objašnjenje ne postoji, ali činjenica je da ovakve misteriozne legende i zastrašujuće priče itekako Bangar čine interesantnijim i iz godine u godinu posećenijim.

12/06/2018 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments