Koju kafu popiti: tursku, srpsku ili espresso?

26/05/2021 12:12

Koju kafu popiti: tursku, srpsku ili espresso?

Oduvek se na ovim prostorima raspravljalo da li postoji, i ako je ima, koja je razlika između srpske i turske kafe. Odgovor na tu dilemu može se naći u velikom “Savremenom kuvaru” iz 1967. godine, koji je objavljen u izdanju “Prosvete” na više od 1.000 strana, a sadrži preko 3.000 recepata i saveta. U delu pod nazivom “Kafa”, najpre podsećaju da zasluga za otkriće kafe pripada jednom “čobančetu koji je primetio da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua”. Ovaj napitak je sredinom 17. veka počeo da se konzumira i u Evropi.

pročitajte još i: Kafa kao društvena norma

Do pre koju godinu i u našoj zemlji su bile popularne pržionice kafe, koje su bile otvarane kao male porodične radnje, a u kojima se i mlela kafa. Ranije je se zrno mlelo u kućnim uslovima u malim mlinovima, koje je gotovo svaka kuća imala. Te starinske, ručne, kasnije su zamenili električni.

Priprema

– Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena, ali ne prepržena. Drugo, potrebno je da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri, a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikada podgrejana. Talog od kafe ne sme da se ponovo upotrebljava – piše u Savremenom kuvaru.

Prema istoj knjizi, razlika između turske i srpske kafe nije samo u načinu posluživanja, već i u samoj pripremi.

Srpska kafa

– Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da ‘stane’, a zatim je razliti u šoljice i služiti – stoji u opisu.

Turska kafa

– Ova kafa se najviše pije u Bosni, a priprema se ovako: Staviti kafu u suvu i zagrejanu džezvu, pa je preliti ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno – precizirano je u savremenom kuvaru.

pročitajte još i: Dobro jutro! Šta ima za doručak?

Razlika između espresso i tradicionalne kafe

Između zrna espresso i tradicionalne kafe nema nikakve razlike, a natpisi kao što su „espresso mešavina“ ili „mešavina tradicionalne kafe“ označavaju da se razlika ogleda samo u načinu pripreme napitka. Preciznije pomenuti natpisi su preporuka proizvođača/pržionice kako da se dobije najbolji ukus kafe. Nrazlike kada je zrno kafe u pitanju je i vrsti prženja i varijanti zrna, kojeg ima dve vrste – arabika i robusta. Te dve vrste se melju, prže, i od toga zavisi kako će se kafa spremati.

 

26/05/2021 12:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments