Mala škola šminkanja: Istorija ajlajnera

09/01/2018 14:24

Mala škola šminkanja: Istorija ajlajnera

Da li znate da se ajlajner u jednom trenutku nije koristio za oči, već za noge kao privid da žene nose dugačke čarape? U nastavku otkrijte zanimljivu istoriju ovog proizvoda za šminkanje.

Danas postoji bezbroj varijacija na temu, a pored klasičnog crnog, u prodaji se mogu naći ajlajneri svih boja. Uz to, danas, pored olovke, ajlajneri dolaze i u raznim oblicima, pa uz tečni, postoje i oni na bazi pudera, gela ili voska. Ta mala, crna linija iznad trepavica prilikom šminkanja zaista pravi razliku, ako je verovati damama, a kome možemo da zahvalimo na ovoj čudesnoj olovci?

Poreklo ajlajnera

Prvi put, ajlajner se koristio u drevnom Egiptu i Mesopotamiji, 10.000 godina pre nove ere. Uz estetski momenat, ljudi su iscrtavali tamne krugove oko očiju radi zaštite od pustinjskog jakog sunca. Neki istoričari tvrde da je ajlajner imao i ulogu zaštite od zlih duhova i “urokljivog oka”.

Bilo kako bilo, prema umetnosti koja nam je iz ovog perioda ostala, naročito kada je Egipat u pitanju, jasno nam je da je ajlajner bio važan deo civilizacije. On se pravio od raznim materijala, uključujući i bakar i antimon, a u Egiptu, koristili su i galenit, koji je do njih dopreman iz zapadne Azije, Punta i Koptosa.

Kada je 1920-tih godina pronađena Tutankamonova grobnica, ajlajner se vratio u modu tadašnjih devojaka, a do 60-tih, tečni ajlajner postao je glavni mejkap trend, zahvaljujući Bridžit Bardo koja je popularizovala tzv. “mačkasti izgled”.

U nastavku pogledajte razvojni put ovog kozmetičkog proizvoda.

 

Pročitajte i… 5 Instagram trikova za nanošenje ajlajnera

09/01/2018 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments