Koju zaštitu nam pružaju vlažne maramice?

20/05/2020 13:56

Koju zaštitu nam pružaju vlažne maramice?

Vlažne maramice su već dugo naše brzinsko sredstvo za dezinfekciju i osvežavanje ruku. Imamo veliki izbor pred sobom: od onih bez alkohola, suvljih ili vlažnijih, do onih sa različitim mirisima za svakoga. Koliko nas, one, međutim štite u bilo kom momentu kada posegnemo za njima?

Ako podsetimo na to da Britanci ovo sredstvo koriste u velikim količinama, toliko da ih preko 90% njih olako nakon korišćenja baca, što dovodi do zapušavanja kanalizacije, pa se od pre dve godine razmatra o njihovom ukidanju, koliko smo mi onda svesni „pomoći“ koju nam pružaju?

„One samo razvlače prljavštinu i mikrobe“

Kako ih koristimo i za brisanje šminke, dakle i naše lice je podložno uticaju ovih sredstava, da li mi zaista sa kožnih površina dubinski skidamo prljavštinu i da li stvaramo pogodan prostor za razvoj bakterija?

Ovo pitanje dobilo je na značaju ponovo za vreme pandemije korone, kada su mediji pisali da vlažne maramice ipak ne štite od virusa, osim ukoliko imaju oko 60% alkohola, dok vlažne maramice za bebe uopšte nemaju tu zaštitnu funkciju.

Tečni sapun iz tašne je funkcionalniji?

Kada je u pitanju higijena ruku, najjače sredstvo ima sapun. Tako je i za bebe, stariju decu i za odraslog čoveka. 

S obzirom na to da ne možemo sve vreme da budemo kod kuće i da nismo u prilici da uvek operemo ruke sapunom, dezinfekciona sredstva poput manjih bočica tečnog sapuna za razmazivanje, pa i vlažne maramice su najpraktičnije i brzi „saveznici“ u tome da koliko-toliko učinimo ruke funkcionalnim za dalje aktivnosti, ili da ih očistimo nakon mesta koja su podložna za razvoj velikog broja bakterija.

Vlažne maramice i lice

Kako smo na početku teksta rekli, vlažne maramice koristimo i za lice – da li za osvežavanje zbog vrućine, brisanje nosa nakon kijanja ili za čišćenje lica od šminke. 

Za vreme pandemije koja još traje, vlažne maramice mogu biti korisno priručno sredstvo za brisanje sluznice nosa nakon kijanja, ali postupak nakon toga je isti kao kod običnih maramica – odlaganje u kantu za smeće. 

Sa druge strane, može li jedna maramica za čišćenje zaista ukloniti svu prljavštinu? 

Gelovi za čišćenje lica i maramice za čišćenje sadrže slične sastojke. Jedina napomena je da nakon tretiranja na ovaj način lice obavezno isperete vodom, kako određenom tipu kože takva aktivnost ne bi smetala. 

Bilo kako bilo, funkcionalnost vlažnih maramica je na visokom nivou, a brzina kojom nam u određenom momentu trenutno pomognu je sjajna. Ipak, u bilo koje vreme i u bilo kom kontekstu, sapun i voda su najjače sredstvo za potpuno uklanjanje prljavštine i mikroba.

20/05/2020 13:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments