Pronađite inspiraciju za novogodišnju noć: Istorija šminke

19/12/2022 14:58

Pronađite inspiraciju za novogodišnju noć: Istorija šminke

Od drevnog Egipta, preko Viktorijanskog doba, do 21. veka, šminka se menjala i prilagođavala potrebama pripadnica nežnijeg pola. Ipak svaka ova era imala je svoje draži, pa ukoliko vam manjka inspiracije za novogodišnju noć, pronađite je u nastavku.

Istorija šminke

U Egiptu pronađen je prvi oblik šminke, star oko 3500 godina. Koristili su je pripadnici plemstva, kao što je bila Nefertiti. I Egipćani i Rimljani šminkali su se mešavinama žive i olova, što je bilo veoma opasno po zdravlje. Šminka se čak spominje i u Bibliji, pa je tako opisano da je princeza Jezebel šminkala obrve.

 

Kraljica Viktorija je oko 1800. godine šminku smatrala vulgarnom i prikladnom jedino za glumce. Sve do 20. veka, šminka se sve ređe upotrebljavala. Izuzetak su bile glumice poput Sare Bernhardt.

Oko 1910. godine, nastale su brojne kozmetičke kompanije, koje postoje i danas, kao što su L’Oreal i Max Factor. Danas, šminka je veoma rasprostranjena pa čak i poželjna, kako u svakodnevnom životu, tako naročito za posebne prilike.

Ukoliko nemate ideju kako da se našminkate za doček Nove godine, u videu u nastavku potražite inspiraciju dama kroz istoriju.

19/12/2022 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments