Robot koji je prošao test samosvesti

20/08/2015 14:26

Robot koji je prošao test samosvesti

S obzirom na to da je samosvest uslov emocionalnog razvoja, šta može da znači to što je jedan robot prošao test samosvesti?

U Njujorku je jedan robot bio izložen testu “Kraljev mudri čovek”, koji se primenjuje na ljudima.

Reč je o testu koji se bazira na priči o kralju koji poziva svoja tri najmudrija čoveka, sa ciljem da jednog od njih imenuje za svog savetnika. Međutim, da bi se izvršila selekcija, oni moraju da prođu jedan test.

Svakom od trojice mudraca je kralj stavio šešir na glavu, a da pritom niko od njih ne može da vidi svoj, nego samo šešir druge dvojice. Šeširi su ili bele ili plave boje.

Jedino što im je kralj rekao jeste da od tri šešira – bar jedan je plave boje, što znači da mogu biti i dva ili sva tri plave boje, ali da ne mogu biti sva tri bele boje. Između ostalog, njih trojica nisu smela da razgovaraju međusobno.

Kraljev savetnik postaće onaj koji prvi ustane i kaže koje je boje njegov šešir. Upravo ovaj test je urađen i sa robotima.

Robotičari na politehničkom institutu “Ransselaer” u Njujorku su adaptirali ovaj zadatak na tri robota, s tim što su dvojici robota rekli da im je data pilula koja im neće “dati” da govore pre nego što se svoj trojici ne postavi pitanje – “ko od njih troje može da govori?”. S obzirom na to da nisu mogli da reše problem, rekli su “Ne znam”, ali onda je samo jedan, koji je zapravo mogao da čuje sebe (jer je on mogao da govori) rekao – “Izvinite, sada znam”.

I pored toga, roboti neće moći da razviju svest kakvu imaju ljudi, ali će i simulacija ove mogućnosti biti od velike koristi za ljude. Upravo će na tome raditi robotičari u budućnosti.

20/08/2015 14:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments