Kako da smanjite svakodnevni stres?

22/06/2022 13:24

Kako da smanjite svakodnevni stres?

Stres, nažalost, predstavlja ustaljen deo života i svakodnevnog partnera, većini ljudi. On je pokretač svega lošeg, narušenog zdravlja, kako fizičkog tako i psihičkog. 

Konstantan stres čini osobu podložnu bolestima i smanjuje kvalitet pamćenja, kreativnost i efektivnost pri radu.

Stručnjaci preporučuju sledeće načine u borbi protiv stresa.

Vreme u prirodi

Provedite dan prirodi, odnosno provedite što više vremena okružni zelenilom, zvucima vode i šarenilom plodova. Istraživanja su pokazala da gledanje u drveće itekako pomaže u borbi protiv stresa.

Fizička aktivnost

Dokazano je da fizička aktivnost utiče na gubitak stresa. Ne morate ići u teretanu, dovoljno je da svakodnevna šetnja postane vaša ustaljena životna navika.

Bitno je poverenje

Razgovarajte sa osobom od poverenja o svemu što vas tišti. Negativne misli verbalizujte, načinite ih “opipljivim” i samim tim rešivim. Vrlo je važno imati prijatelja na kojeg možete da se oslonite i koji će vas saslušati.

Okružite se ljudima koji vas razumeju

Pričajte sa sobom

Izgovorite na glas, sve što vas muči. Ukoliko nemate s kim da podelite misli, uradite to sami sa sobom. Stručnjaci napominju da je od velike važnosti izbaciti iz sebe svu negativnost.

Opuštanje

Odvojite potrebno vreme za sebe. Radite ono što volite i opustite se. Dišite, posvetite se meditaciji. Studije su pokazale da je od velikog značaja pravilno disanje. Naime, izdišite duže nego što udišete, u tom slučaju centralni nervni sistem stabilizuje emocije i smanjuje stres.

Kvalitetan san

Kako biste se naspavali, bili zdravi i odmorni potrebno je da spavate osam sati u toku noći. Za sposobnost da pregurate dan koji je pred vama, važan je kvalitetan san.

Otkrijte hobi

Stručnjaci navode da je za mentalno zdravlje od velikog značaja hobi. Pronađite ono što vas opušta i radite ono što volite, to će itekako uticati na smanjenje stresa koje negativno utiče po zdravlje.

22/06/2022 13:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments