Kako dugo sedenje utiče na zdravlje?

24/06/2016 09:30

Kako dugo sedenje utiče na zdravlje?

Većina današnji poslova podrazumeva sedenje u kancelariji više sati. Sve je više ljudi koji za računarom u sedećem položaju provedu skoro polovinu dana (a neki i više).

Ova “aktivnost” mora ostaviti i određene posledice na celokupan organizam, a što duže traje ovakva praksa, to je njen efekat negativniji na naše zdravlje.

Iako stručnjaci uglavnom preporučuju redovnu fizičku aktivnost (svakodnevnu ili barem tri puta nedeljno) kao rešenje za mnoge zdravstvene probleme, posledice koje sedenje ima na naš organizam ne mogu se poništiti čak ni redovnim vežbanjem.

posao

Kako se boriti sa negativnim posledicama sedenja?

Postoji način da ublažite negativne efekte dugog sedenja, a ono što morate da uradite nije ni teško ni zahtevno. Potrebno je samo da na svakih sat vremena ustanete i protegnete nove na nekoliko (pet) minuta.

U tom periodu nije važno šta radite – važno je samo da ustanete sa stolice, prošetate, stojite neko vreme i slično – samo da vaše telo napusti pređašnje (sedeće) stanje.

sedenje kancelarija

Problem je samo u cirkulaciji koja se sedenjem usporava, odnosno zaustavlja. Kretanjem se ovaj problem može preventivno rešiti, ublažiti ili suzbiti, a potrebno je samo da se redovno krećete.

24/06/2016 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments