I muškarci žele komplimente!

17/02/2021 17:39

I muškarci žele komplimente!

Lepa reč i gvozdena vrata otvara, kaže poslovica, a najnovija istraživanja i da muškarci vole komplimente! Do skoro je važilo, nepisano, pravilo da su žene te koje vole da im se primeti vitka figura, lepa haljina, nova frizura… Jednostavno, da vole komplimente. S druge strane, muškarci bi bili pohvaljeni za dobro urađen posao i, eventualno, ako imaju smisla za humor.

Da lepu reč, a na račun izgleda, vole i muškarci utvrdili su kanadski naučnici. Svojom studijom dokazali su da ni muškarci nisu imuni na kompliment, ali i da ih očekuju.

Naime, zaključak istraživanja je da muškarci žele da im žene pohvale fizički izgled, kao što vole i da im bude primećen novi džemper, parfem ili frizura. Od ostalih komplimenata, kojima se nadaju, u vrhu liste su, oni koji se odnose na šarm (oko 40 odsto ispitanika smatra da je humor afrodizijak), zatim očekuju i da im se potvrdi da su sposobni, muževni, ali i da imaju zaštitnički potencijal.

Tradicija i želje

Ne manje bitno, tvrde u analizi, je i da se muškarcu pohvali vozačko umeće, te isti očekuju da se primeti, recimo, dobro parkiranje. Jednako važno je da žena obrati pažnju i istakne partnerove poslovne ambicije. Naime, posao je značajan u izgradnji muške samouverenosti, te im je potrebno pohvaliti uspešno završen projekat ili napredak u firmi.

Tradicionalni obrazac ponašanja, u jednom delu, negirao je mušku potrebu za pohvalama. Te su tako odgajane generacije muškaraca, koje se zacrvene kada im se udeli kompliment. No, savremeno doba donelo je više sloboda, pa bi žene danas trebalo više da hrabre i bodre muškarce, bar, komplimentima.

Osećaj sigurnosti muškarci razvijaju baš kroz te male pažnje. Muškarci žele da znaju da žene cene savete koje im daju, jer im se time povrđuje da su “slušani”, ali i da se poštuje ono što su rekli. Ako muškarac ide u teretanu, bavi se sportom ili brine o svojoj fizičkoj spremnosti, to treba pohvaliti. Neizbežni, a muškarcima podiže ego, su komplimenti u vezi sa njihovim seksipilom i umećem u spavaćoj sobi.

Neće reći

Drugi deo istraživanja obuhvatio je stvari koje muškaraci ne žele da saopšte ženama. Na toj listi su se našle želje, šta je ono što ne vole, ali i strahovi o kojima javno nikada neće pričati, bar većina. Tako je određen broj njih, rekao da voli elegantne žene, obučene s ukusom, sa mnogo ženstvenosti i bez vulgarnosti.

Iako vole samouverene i sposobne žene, više vole da oni budu ti koji će završavati “muške” poslove po kući. A najveći problem im predstavlja odgovor na žensko pitanje “da li sam se ugojila/ da li sam debela?”. Muškarci, jednostavno, ne vole ta pitanja.

Muškarci su priznali i da se stalno takmiče sa svojim prijateljima, ali i da ne vole da gube od njih. Jer im je jako teško da priznaju poraz.

Strah od mraka, fobija od paukova, ali i potreba za urednim noktima, nisu teme o kojima će muškarci pričati, lako, sa ženama. Takođe, neće ni priznati, da im prija da pogledaju “žensku” romantičnu seriju, kako bi se opustili, jer bi time narušili ugled mačo muškarca.

Muškarci su još rekli i da se, gotovo uvek, trude da sakriju osećanja iz straha da ih žene ne bi doživele kao slabiće. Potvrdili su i da ništa ne rade bez razloga, kao i da neće napustiti partnerku, ako su zaintersovani, no, ako ipak dođe do toga, neće to uraditi odjednom. Jer, žena, od koje se ne udaljavaju lako i brzo, ima posebno mesto u njegovoj glavi i srcu.

 

pročitajte još i šta se dešava partneru koji učestvuje u svakodnevnici:

Muškarci koji pomažu u kući imaju veći IQ

 

 

17/02/2021 17:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments