Mit ili istina: spavanje sa mokrom kosom je štetno?

27/07/2021 14:45

Mit ili istina: spavanje sa mokrom kosom je štetno?

 Jedna od tema oko koje se ne može postići jedinstveni stav ili dati odgovor je koliko i da li je štetno spavanje sa mokrom kosom. Istražujući dostupne informacije, studije i izjave nadležnih, zaključak je da spavanje sa mokrom kosom osobu neće učiniti bolesnom.

Prehlade ili gripe izazvane virusima, nemaju nikakve veze sa vlažnošću kose ili temperaturom vlasi. Iako ne možemo da se razbolimo, kako su i naše bake tvrdile da možemo, spavanje za mokrom kosom štetu može da načini samo dlaci. Mokra vlas je sklona lomljenu i lako se mrsi, što za posledicu ima teže raščešljavanje ujutru.

Međutim, ni u ovom slučaju ne može doći do trajnog oštećenja, pod uslovom da to ne radite svaki put, ali povremeno neće izazvati primetnu štetu. Savet je svakako da kosu osušite prirodno i pred spavanje je malo prosušite fenom, kako bi izvukli višak vlage i mogli da na vlas staviti određeni preparat.

pročitajte još i: Sedam saveta za poboljšanje zdravlja vaše kose

Babska priča je i da vlažna kosa izaziva stvaranje bakterija i buđi na skalpu i jastuku. Nijedan dermatolog nije dao dokaz za to, već su i oni stava da je to samo mit. S druge strane, ako mokru kosu stavite na jastučnicu u kojoj je jastuk, sumljivog sastava, može da se desi da se kosa umasti od prljavštine koju je pokupila sa podloge. U tom slučaju u samoj jastučnici i jastuku može doći do stavaranja određenih bakterija, ali one svakako ne mogu vašem zdravlju mnogo da naštete, sem što ćete u tom slučaju, morati ponovo da perete kosu i podlogu.

A, često pranje kose mnogo opasnije, od jedne prespavanje noći sa mokrom kosom. Ukoliko mokru kosu umotavate: peškir, trake, marame, sprečavate kožu glave da diše i tada se može javiti svrab. Takođe, mokra kosa i, recimo, vetar nisu baš prijatelji, kako zbog njene osetljivosti, tako i zbog vlažnosti određenih delova tela, kao što su vrat ili lice. U tom slučaju, na primer, vožnja brodićem sa mokrom kosom može izazvati određene vrste paralize lica.

I da sumiramo: kosa treba da se suši prirodnim putem, da se češlja suva i ne prekriva dok je vlažna. Ne možete zdravlje ugrožiti, ako vam se desi da zaspite sa mokrom kosom, ali može, ako ste izloženi vetru. Dozvolite kosi, bar tokom letnjih meseci, da leprša i koži glave da diše. Perite je redovno i ne prečesto, pokušajte da je ne lomite uvijačima i drugim grejnim telima, gumicama i šnalama. Nahranite je vitaminima i hidrirajte – pijte dovoljno tečnosti.

27/07/2021 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments