Istorija na visokoj nozi: Kako su nastale štikle?

05/01/2018 14:08

Istorija na visokoj nozi: Kako su nastale štikle?

Iako se smatra da je visoka potpetica nastala iz praktičnih razloga, ona je, kroz istoriju postala modni simbol i to ne samo za pripadnice lepšeg pola!

Visoke potpetice su, prema istoričarima, nastale u 15. veku, ali ne iz razloga da bi neko bio viši ili pak graciozniji. Naime, u to vreme, konj je bio glavno prevozno sredstvo, a jahači su prelazili ogromne razdaljine. Kako noga ne bi klizila sa kaiša zakačenog na sedlo, osmišljena je visoka potpetica. Tako je 1500. godine nastala i obuća sa potpeticom od 3 centimetara, koja se još nazivala i jahačevom petom. Tadašnja obuća nalikovala je na današnje kaubojske čizme.

Tokom prve tri decenije 15. veka, ova peta menjala je oblik i mnogo puta je iznova stilizovana, te je postajala sve kraća i duža, a onda, nije više ni imala praktičnu ulogu. Vremenom, cipele na visoku potpeticu postale su svakodnevna obuća, ali samo na dvorovima. Krajem 16. veka, muška obuća imala je potpetice od 6 do čak 9 centimetara.

Buržoazija i visoka peta

Supruga grofa Orleana, Katarina de Miči je 1533. godine od svog obućara zatražila da joj napravi cipele sa potpeticom, koje će biti lepe, a u isto vreme imaće funkciju da sama Katarina izgleda više, jer je inače bila veoma niska rastom. Obućar joj je napravio drvene cipele sa platformom.

Uskoro, cipele sa potpeticama postaju modni imperativ francuske aristokratije, pa se tako ovaj trend preneo i van granica Francuske. Visoke potpertice postale su simbol bogatstva i prestiža i tokom 17. i 18. veka postajale su sve popularnije.

Međutim, nakon Francuske revolucije, iz protesta zbog klasnih razlika, visoke potpetice padaju u zaborav, a u modu ulaze ravne cipele. Tako je bilo sve do sredine 19. veka, kada se u modu vraćaju visoke pete, pretežno kod pripadnica lepšeg pola.

Tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, ravne cipele su opet povele bitku, ali kasnih 80-tih i dolaskom disko ere, cipele na štiklu vraćaju se na velika vrata. U tome su umnogome pridonele manekenke poput Naomi Kempbel, Sindi Kraford, Linda Evanđelista i Klaudija Šifer, koje su na revijama nosile visoke potpetice, a u njima, fotografisale su se i za naslovnice modnih časopisa.

U videu u nastavku, pogledajte kako su se visoke potpetice razvijale i menjale u proteklih 100 godina.

 

05/01/2018 14:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments