Neodoljiva i vrlo opasna obuća

23/07/2021 14:31

Neodoljiva i vrlo opasna obuća

Gotovo da ne postoji žena koja u svom cipelarniku nema bar jedan par cipela koje pokušavaju da je “ubiju”. I kada pomislimo na obuću koja je opasna po zdravlje, po pravilu, prve nam na pamet padnu visoke potpetice. Međutim, ortopedi su drugačijeg stava.

Japanke su najpopularnija letnja obuća. One su lagane, lake za obuvanje i izuvanje, dozvoljavaju stopalu da diše… Međutim, zapravo su ozbiljan neprijatelj stopalima. Najpre, gornji deo ove papuče izaziva trenje na koži između prva dva prsta što može dovesti do stvaranja žuljeva. A, ukoliko je japanka uzana, te mali nožni prst viri preko ruba, na njemu će se razviti bolna zadebljanja, a predugo nošenje istih, može trajno oštetiti prste na nogama.

saznajte još i: Šta stopalima čini neudobna i tesna obuća?

Prednost lakog obuvanja i izuvanja ima i posledicu. Naime, hod u japankama stopalo tera da se više napreže, jer se mišići stopala trude da  održe japanku na nozi, a to se prepoznaje kao odizanje prstiju prilikom pravljenja koraka. Takođe, u ovoj obući pete mnogo jače udaraju o podlogu, nego u, recimo, patikama, i upravo je to još jedan od problema.

Ortopedi tvrde da se problemi nošenja japanki dele na akutne i hronične. U akutne probleme svrstavaju se povrede poput razderotina, preloma i uganuća, opekotine od sunca, nastanak žuljeva i čukljeva. Dugotrajnim nošenjem moguće je da se razvije bol u prednjem delu stopala, ali i da dođe do sindroma prenaprezanja kao što je plantarni fascitis, sindroma Ahilove tetive, ali i do upale mišića stopala.

Lekari upozoravaju da svi ovi problemi ne mogu nastati preko noći, međutim, telo sve pamti i jednom će vratiti. Zato se savetuje nošenje sandala. One su prihvaljiva opcija za letnje vrućine, najpre zbog čvršćeg đona, a uglavnom imaju i kaišićeve kojima se obuća može “fiksirati” za stopalo te daje potporu u petnom delu. Zahvaljujući tome stopala će biti ravnomerno opterećena.

možda vas zanima i: Kako do lepih i negovanih peta?

Onima, koji ne žele da se odreknu japanki, stručnjaci poručuju da kupuju kvalitetnije japanke čiji oblik odgovara anatomiji stopala. Takođe, ova obuća se ne savetuje krupnijim osobama koje imaju višak kilograma, jer što je telo teže to stopala više pate, a u tankoj papuči trpeće dodatni bol.

Japanke nikako ne nositi kada planirate planinarenje, vožnju bicikla, u dugim šetnjama ili kada se radi neki teži fizički posao. Nošenje japanki bi trebalo da izbegavaju osobe sa spuštenim stopalima, devijacijom kosti nožnog palca ili drugim deformitetima stopala. Dugotrajno hodanje u ovim papučama utiče na kompletno držanje tela, pa se zbog loše potpore prirodnom obliku stopala, menja kompletan hod što dovodi do stvaranja bola u skočnim zglobovima, kukovima i donjem delu leđa.

23/07/2021 14:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments