Nemojte konzumirati koprivu ako se suočavate sa ovom bolešću

24/04/2020 14:13

Nemojte konzumirati koprivu ako se suočavate sa ovom bolešću

Čak iako se konzumiranje koprive preporučuje zbog različitih blagotvornih svojstava, doktori upozoravaju da je neke osobe ipak ne trebaju koristiti. 

Pojedine osobe ne bi trebalo da konzumiraju koprivu, pošto im mogu prouzrokovati mnogo problema. Evo koje su to bolesti zbog kojih ne bi trebalo da unosite ovu biljku koja je jako popularna u proleće.

Velika potražnja za koprivom

Ova biljka koja je jestiva samo u proleće, kada je sveža i zelena, sadrži brojne vitamine (A, B2, C, K), pored velikog broja amino kiselina i mineralnih soli kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe i silicijum. Takođe, kopriva sadrži proteinske materije, pantoteinsku kiselinu, folnu kiselinu, amine, ketone, itd. 

Pored svega toga, koprive imaju i dugu listu kontraindikacija za određene osobe. 

Upozorenje lekara kada je reč o koprivi

Lekari skreću pažnju da ako se koriste u prevelikim količinama, koprive mogu izazvati zgrušavanje krvi, a posebno ih trebaju izbegavati osobe sa hipertenzijom, arterosklerozom, polipima, adenomom testisa, žene koje krvare zbog mioma i fibroma.

Kod osoba u godinama, može pogoršati tromboflebitis. Takođe, zbog diuretskog delovanja, produženo korišćenje kopriva može izazvati elektrolitski dizbalans. Oni koji često konzumiraju ovu biljku treba da obrate pažnju da unose dovoljno kalijuma. Takođe, laboratorijska istraživanja dokazuju da kopriva uzrokuje kontrakcije materice, što znači da bi i trudnice trebalo da ograniče konzumiranje ove biljke.

24/04/2020 14:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments