Simptomi koji ukazuju na probleme sa jetrom

26/02/2020 10:03

Simptomi koji ukazuju na probleme sa jetrom

Jetra predstavlja jedan od najznačajnijih vitalnih organa kod čoveka, jer iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Pored simptoma, kao što su hronični zamor ili prekomeran umor, neobjašnjiv svrab kože postoje i drugi znaci koji ukazuju da jetra ne funkcioniše kako treba.

Najčešći signali koji ukazuju na oštećenje jetre:

Simptomi koji ukazuju na ozbiljne probleme s jetrom, mogu biti nespecifični, toliko da ih mnogi u početku ne primećuju.

Stručnjaci ističu sledeće simptome:

Loš zadah

Loš zadah može da ukazuje na mnoge zdravstvene probleme. Takođe, može biti i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neprijatan zadah iz usta tokom otkazivanja jetre poznat je kao fetorski hepatitis. Uzrokovan je visokim nivoom dimetilsulfida koji se javlja u krvi kada patite od ciroze jetre.

Pauk vene

U pitanju su mali kapilari koji su razgranati u obliku pauka ispod kože. Uzrokuje ih povišen nivo estrogena u telu, što je indikacija da jetra ne funkcioniše ispravno. Pauk vene mogu da se pojave licu i nogama, zbog proširenja arteriola.

Svrab

Do svraba može doći onda kada se žučni sokovi nađu u krvotoku usled oštećenja jetre. Kada je žučni kanal blokiran, sokovi stagniraju, a potom se vraćaju u krvotok. Dolazi do akumulacije ispod kože, koja izaziva svrab.

Povrede i krvarenja

Ukoliko imate povrede češće nego inače, kao i intenzivnije krvarenje, to može ukazivati na bolesnu jetru. Naime, proteini koji su odgovorni za zgrušavanje krvi, ne proizvode se u potrebnim količinama.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi koji vas svrbe mogu biti znak oštećenja jetre. Naime, do ovog stanja dolazi u slučaju abnormalnog nivoa hormona u krvi.

26/02/2020 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments