Biljka koja brine o našem zdravlju!

10/07/2017 11:40

Biljka koja brine o našem zdravlju!

Poznato je da lekovite biljke mogu biti veoma delotvorne na naš organizam i da konzumiranjem određenih biljaka možemo unaprediti svoje zdravlje.

Međutim, postoji jedna biljka koja može da nam pomogne prilikom više zdravstvenih problema, a mnogi ljudi širom sveta baš ovu biljku imaju u kuhinji – i koriste je kao začin.

U pitanju je žalfija koja se najčešće konzumira kao čaj, jer tako na najefikasniji način utiče na zdravstvene probleme kao što su upala grla, problemi sa želudcem, preterano znojenje i slično.

zalfija cvet

Kako žalfija deluje?

Žalfija deluje stimulativno na centralni nervni sistem i probavni trakt, a može pomoći i kod groznice. Ona na prirodan način čisti krv i predstavlja odlično sredstvo za detoksikaciju.

Osim toga, žalfija je korisna i kao negovateljica kose, čistač organizma, ali i smirujući napitak koji vas može rešiti glavobolje nastale zbog stresa i nervoze.

Žalfija je i hormonalni regulator i upotreljava se proziv znojenja za obolele od tuberkuloze, ali i u periodu puberteta i menopauze. Ona čisti jeru, pospešuje rad bubrega, a dok nisu postojale paste za zube, stari narodi su koristili list žalfije kako bi očistili i zaštitili desni. Čaj od žalfije nije prijatnog ukusa, ali sigurno je bolja opcija u odnosu na to da nam je potreban parodontolog.

Za predupalno ili upaljeno grlo jači čaj od žalfije je najbolji lek. Dovoljno je samo da ovim napitkom isperete usta, jer žalfija deluje antiseptično i jača sluzokožu.

Mitovi i zanimljivosti o žalfiji

Žalfija se koristi za pročišćavanje organizma, ali su američki Indijanci verovali da ona može da očisti i dušu. Zbog toga su osušenu žalfiju koristili u ritualima pročišćavanja od negativne energije, a bilo je potrebno samo da neko prođe kroz “sveti dim” zapaljene žalfije i njegova aura će biti pročišćena.

Ukoliko želite da na prirodan način potamnite svoju plavu kosu, dovoljno je da je operete u žalfiji i ona će znatno potamniti, bez korišćenja bilo kakvih preparata.

10/07/2017 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments