Visoka temperatura je znak da se organizam bori

23/03/2020 09:14

Visoka temperatura je znak da se organizam bori

Visoka temperatura je znak da organizam funkcioniše. Ona predstavlja znak da se organizam bori sa bolešću. Ako uzimate lekove pre nego što ona premaši 38,5 stepeni Celzijusa, snizićete temperaturu, ali ovi lekovi će uništiti antitela.

Najčešće kad ljudi izmere temperaturu koja tek što je premašila 37 stepeni Celzijusa, oni odmah posegnu za nekim lekom koji će je sniziti.

Mnogi se uspaniče kad izmere temperaturu višu od 38 stepeni i počnu agresivno da je snižavaju, ne znajući da je ustvari ona znak da naš imunitet radi punom parom.

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Americi, 85% roditelja daje deci lekove pre nego što temperatura premaši 38,5 stepeni, a 68% im stavlja sirćetne obloge pre nego što temperatura poraste na 39,5 stepeni Celzijusa. Organizam, ipak, ima svoje prirodne metode za borbu sa temperaturom.

Visoka temperatura ne predstavlja bolest, već simptom postojanja virusne ili bakterijske infekcije. Kada se ovi mikroorganizmi, koji inače postoje u telu, namnože, imuni sistem se aktivira i organizam reaguje povećanjem temperature. Oslobađaju se leukociti da bi se iskorenili uljezi. Visoka temperatura brani organizam, tako da je ne treba snižavati ako ona nije premašila 38,5 stepeni Celzijusa.

 Zahvaljujući prirodnoj sposobnosti organizma da reguliše temperaturu, ona neće porasti do te mere da predstavlja opasnost. Veoma retko, ona premašuje 41 stepen Celzijusa. Kad temperatura premaši 42 stepena, postoji opasnost od konvulzija, posebno kod dece.

Ipak, konvulzije se javljaju samo ako temperatura skoči naglo i ne traju duže od pet minuta. Jedino ako ona premaši 42 stepena postoji opasnost od konvulzija koje mogu oštetiti mozak.

Kada se radi o jako maloj deci, najbolje bi bilo u slučaju povišene temperature, konsultovati se sa pedijatrom.

U slučaju temperature nešto iznad 38,5, preporučuje se paracetamol i to najviše 4 doze. Ako vrednosti nastave da se penju, zamenite paracetamol ipubrufenom, koji se koristi na 3-4 sata. Kod temperature iznad 40,5 veoma je efikasan metamizol.

Bitno je da znate da ukoliko snižavate temperaturu lekovima, to znači da produžujete lečenje infekcije, zato što lekovi uništavaju antitela koja se bore sa infekcijom.

Najbolje bi bilo držati temperaturu pod kontrolom odgovarajućom hidratacijom. Čak iaoko bolesnik ne oseća žeđ, ne treba prekidati hidrataciju, pošto će do momenta kad zažedne već dehidrirati. 

Još jedan savet roditeljima je da ne primoravaju decu da jedu. Najčešće, sa povećanjem temperature opada apetit, pa je bolje da ih terate da piju što više tečnosti nego da jedu.

Takođe, zabranjeno je konzumiranje šećera. Jedno istraživanje je pokazalo da svaka kašika šećera smanjuje broj antitela.

23/03/2020 09:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments