9 znakova da vam fali vitamina B12

26/10/2017 11:51

9 znakova da vam fali vitamina B12

Kako starimo, tako se usporava sposobnost organizma da apsorbuje vitamin B12- koji je neophodan za pravilno funkionisanje nervnih ćelija. Međutim, kako znati da telu manjka ovog vitamina?

Vitamin B12 ima ključnu ulogu u pretvaranju ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju. Takođe, ovaj vitamin utiče na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, podstiče rad imunog sistema i poboljšava rad nervnog sistema. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje brojne posledice, poput anemije, vrtoglavice i gubitka pamćenja.

Šta uzrokuje nedostatak vitamina B12?

Pored toga što prirodno, kako starimo, telo ne apsorbuje dovoljno ovog vitamina, do manjka B12 vitamina dolazi usled brojnih hirurških zahvata koji imaju veze sa želucem, gastritisa, anemije, celijakije, lupusa ili pojačanog razvoja bakterija u organizmu. Takođe, do manjka b12 vitamina može doći i ukoliko ne jedete meso niti bilo kakve proizvode životinjskog porekla, koji su zapravo glavni izvori ovog vitamina.

9 znakova da vam nedostaje vitamina B12

U nastavku otkrijte glavne simptome da vam fali ovog vitamina.

Hronični umor

Umor je prvi znak nedostatka ovog vitamina, jer se telo oslanja na ovaj vitamin, kako bi pravilo crvena krvna zrnca, koja snabdevaju ceo organizam sa kiseonikom. Ukoliko stalno osećate umor, bez obzira na to koliko spavate, moguće je da vam nedostaje ovog vitamina. Naravno, hroničan umor može biti simptom brojnih oboljenja, pa je najbolje da se posavetuju sa stručnjakom i uradite sve neophodne analize ne bi li imali pravu dijagnozu.

Sve vam deluje teško

Upravo zbog disbalansa u proizvodnji eritrocita, dolazi do toga da vam mišići atrofiraju. Tada, bude vam veoma teško da podižete i lagane stvari, poput kese iz prodavnice. Slabost i tromost znakovi su nedostatka vitamina B12.

Nervna oštećenja

Ukoliko ostetite eliktricitet u glavi, nogama ili rukama, to je rezultat nervnog oštećenja, uzrokovano nedovoljnom količinom kiseonika, odnosno nepravilnog rada eritrocita.

Zaboravnost

Ukoliko patite od blagog gubitka memorije, te ne možete da se setite gde ste stavili ključeve, moguće je da imate smanjen nivo vitamina B12 u organizmu. Stručnjaci tvrde da se nedostatak ovog vitamina često pogrešno protumači kao rani stadijum Alchajmera.

Očna oboljenja

U ekstremnim slučajevima, manjak ovog vitamina uzrokuje oštećenja optičkih nerava, što uzrokuje zamagljen vi ili dupli vid, osetljivost na svetlo, pa čak i gubitak vida.

 

Bledi ste

Usled nedostatka vitamina B12, crvena krvna zrnca su osetljiva i slaba, što dovodi do bledila, pa čak i pojave žućkastog tena.

Promene na jeziku

Gladak i jarkocrven jezik, otečen i osetljiv zadnji deo ovo mišića i umanjeni receptori ukusa posledica su manjka vitamina B12.

 

 

U kojim namirnicama ima najviše vitamina B12?

Nabolji izvori ovog vitamina su meso, mleko, mlečni proizvodi i jaja, a vitamina B12 ima i u ribi i morskim plodovima. Vegeterijancima i veganima preporučuje konzumacija žitarica, soje, pivskog kvasca, a vitamina B12 ima i u cvekli, susamu, lešniku i morskim algama.

 

26/10/2017 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments