Nutritivna dijeta koja jača imunitet
Povezane objave
Ako ste mislili da je nutritivna dijeta samo još jedan novi metod za skidanje kilograma ili pak novi trend, varate se. Zapravo, jedan lekar je osmislio ovaj način ishrane da bi podstakao ljude ja jedu hranu što bogatiju nutrijentima.
Kod ove dijete, preporučena je konzumacija što prirodnijih namirnica, što manje prerađene hrane, hrane koja je bogata vitaminima, mineralima i fitonutrijentima neophodnim za jak imuni sistem.
Ovde se ne obraća pažnja samo na makronutrijente, nego i na sastojke koji imaju suštinski značaj za očuvanje zdravlja.
Šta podrazumeva nutritivna dijeta i koje namirnice promoviše?
Ova ishrana je bazirana na hrani biljnog porekla, pre svega povrću, semenkama i supernamirnicama.
Cilj je uneti u organizam što više antioksidanata, nutrijenata, minerala, vitamina i prirodnih sastojaka koji podstiču jačanje imuniteta.
Ako želiš i ti da uvedeš nutritivnu dijetu počni tako što ćeš polako iz ishrane izbaciti rafinisani šećer, proste ugljene hidrate i gazirana pića.
Ishranu baziraj na što više povrća i voća, ali i na prirodne dodatke kao što su spirulina, maka u prahu, matcha čaj itd. Uvedi u ishranu leblebije, sočivo, crveni i crni pasulj, koristeći raznovrne izvore proteina.
Recept za idealnu salatu koja vam obezbeđuje dovoljnu količinu nutrijenata:
Potrebno je:
- Nekoliko pečuraka, koje su očišćene I iseckane;
- Nekoliko listova kelja, opranih I iseckanih na komadiće;
- Šaka usitnjenog kupusa;
- 2-3 mlada luka
- 2-3 kašike izrendane šargarepe
- Kašika semena šipka
Za dresing vam je potrebno:
- Dve kašike susama
- Kašika pirinčanog sirćeta
- Kašika limunovog soka
- Voda, da biste ublažili ukus
Način pripreme:
Stavite sve sastojke za dresing u blender i promešajte dok ne dobijete homogeni miks. Vodu treba dodati po ukusu.
Pečurke kratko prodinstati u tiganju, a zatim ih posoliti i pobiberiti po želji.
Kelj preliti dresingom i ostaviti malo da odstoji, nakon čega ćete ovoj smesi dodati ostalo povrće i pečurke.
Prijatno!
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*