Zašto je važno da vežbamo?

10/06/2020 10:08

Zašto je važno da vežbamo?

Ukoliko nismo profesionalni sportisti i ne spremamo se za Olipijadu ili pak ne zarađujemo od sporta, što bi se istim bavili? Gde počinje rekreacija i završava kao sport?

Faktor koji većinu razdvaja od rekreacije ili sporta jeste manjak motivacije. Malo vremena, puno posla i privatnih obaveza, porodica i ljubimac koji nas verno čekaju željni naše pažnje, želja za daljim obrazovanjem i doučavanjem. Gde tu da napravimo mesto za vežbanje i zašto je to uopšte bitno?

Već nas unervozi pomisao da ćemo morati da se kombinujemo po još jednoj u nizu dnevnih obaveza kao što je grupni trening. Preračunavamo koliko nam to tačno vremena oduzima sa prevozom i presvlačenjem i unapred mučno očajavamo, odustajemo. Šta će nam uopšte ti mišići ili dobra linija, ko još ima vremena i novca za to?

Takvo „ praktično“ razmišljanje ne ukrštamo sa još jednom teorijom verovatnoće, a to je naše zdravlje– i ono, ukoliko bude dovedeno u pitanje može da nas košta i vremena i novca i uopšte života koji želimo da živimo. Zdravlje najlakše možemo dovesti u pitanje pasivnošću, lošom ishranom i lošim stilom života. Naš organizam je mašina koja neprestalno radi i troši se. I teba joj odmor ali i fizički „umor“. Ništa preterano, samo umereno dizanje pulsa bržim hodom ili okretanjem pedala i blago dizanje pulsa benefitira boljom cirkulacijom, koja deluje kao blagi čistač krvnih sudova, bolje prokrvljava orhanizam pa se krv pumpa arterijama do mišića i organa i zagađena krv sa otpadnim materijama odlazi iz našeg organizma i čisti ga, venama. Blago buđenje organizma šetnjom ili vožnjom bicikla, rolera, trčanjem – umanjuje grčeve, poboljšava prokrvljenost, poboljšava metabolizam, utiče i na opstipaciju kao i na varenje, „čisti misli“ kako povišenim pulsom bolje pumpamo krv i do mozga i iz njega.

Zato bez opravdanja i preteranog razmišljanja, prosto prošetajte do posla ili posle posla sa porodicom uz reku, razmišljajte o disanju ( neka vam udisaj bude kratak a izdisaj dug kako bi izbacili loše materije iz organizma), vikendom sa prijateljima napravite biciklističku turu do obližnjeg parka, vozite rošule sa decom. Krećite se, ne lenjčarite, radite neprestalno na vašem telu  kao što i vaše telo  bez prekida radi za vas.

10/06/2020 10:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments