Još dva ključna antioksidansa

17/09/2020 11:13

Još dva ključna antioksidansa

Već smo pominjali dejstvo antioksidanasa i ponaosob delovanje najvažnijeg vitamina C,E, selena, betakarotena, luteina i likopena, tom nizu dodajemo još dva moćna antioksidansa- mineral cink i koenzim Q. Za njih ste već čuli, obavezni su u svakodnevnoj upotebi, u borbi za jači imunitet, lepšu kožu i prevenciju starenja a ovo možda i niste znali o njima.

Sem što je dobar antioksidans, cink je mineral veoma važan za naš imunitet, vezivanje drugih minerala i vitamina i kod pravilne funkcije neuro- mišićne muskulature. Odličan je za naš organizam u kombinaciji sa maglezijumom i kalcijumom za pravilan rad mišića i dodatnu snagu a sa vitaminom C i B za bolji imunitet i održavanje vitalnih funkcija i energije.Cink smiruje upalna stanja i lek je za kožne promene i eksceme kao i pravilnu funkciju kože i sluzokože. Sa magnezijumom i kalcijumom ublažava i upale mišića,opušta mišićna ali i nervna vlakna , ublažava stres uma i tela-posle velikih napora fizičkih ali i umnih . Koenzim Q nam je dobro poznat kozmetički dodatak na osnovu antioksidansnog delovanja i dobro ga je kombinovati sa omega 3, 6, 9 masnim kiselinama

Cink

prirodni izvor su ostrige, govedina, rakovi, ćuretina, tuna, iznutrice, pivski kvasac, soja, semenke bundeve, sir, grašak. Cink je prisutan u svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima, kostima, mišićima, jetri i prostati. Veoma je bitan za veliki broj procesa u našem telu, štiti od Uv zračenja pa je često sastojak krema za sunčanje a pri tom i umiruje kožu, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, takođe smanjuje rizik i od raka. 

Uravnoteženom prehranom dnevno se unese 8.6- 14 mg cinka. Uključen je u veliki broj enzimskih sastava u organizmu- na primer rast i deoba ćelija, imunološki sistem, reprodukcioni. Cink se zove i mineralom ravnoteže  umirenja.

Preporučen dnevni unos je 12 mg za žene, a za muškarce 15 mg.

Koenzim Q

Pripada skupu tvorevina koje nazivamo ubikinoni, fiziološki sastojak je organizma, a najviše ga ima u jetri. Prirodni izvor su riba (skuša, losos, srdela), goveđe meso, orasi. Toplotnom obradom hrane smanjujemo sadržaj koenzima Q. Važan je za stvaranje energije u našem organizmu. Sa godinama se smanjuje pa ga je potrebno dodatno unositi.

17/09/2020 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments