Zašto treba da jedemo cveklu?

15/10/2022 10:35

Zašto treba da jedemo cveklu?

Cvekla u salati, sveža cvekla i sok od cvekle, često su zanemareni. Reč je o korenastom povrću, za koje mnogi kažu da ima ukus zemlje. Međutim, to nije tačno.

Cvekla ima odličan ukus, a boja koju daje raznim salatama je fantastična, dok su benefiti konzumiranja cvekle, po zdravlje mnogobrojni.

Benefiti cvekle

Naime, cvekla štiti unutrašnje organe, smanjuje hronične upale koji prouzrokuju rak, vaskularne bolesti i zakazivanje rada srca.

Sok od cvekle utiče na smanjenje krvnog pritiska u toku od nekoliko sati. Cvekla sadrži kiseonikov oksid, koji širi žile i pojačava protok krvi.

Rezultati sprovedenog istraživanja su pokazali da konzumiranje samo 50 grama soka od cvekle, može smanjiti povišen pritisak.

Takođe, istraživanja su pokazala da konzumacija soka od cvekle, pre vežbanja, može uticati na to da prosečna osoba, čak vežba 16 odsto duže. Prema rečima stručnjaka, cvekla pojačava izdržljivost i smanjuje postotak iskorišćenosti kiseonika.

Pogledajte i: Sve prednosti “ljubičaste hrane”

Ovo korenasto povrće je odličan izvor betaina, nutrijenta koji štiti ćelije, proteine i enzime, kao i fitonutrijenata, koji štite od raka.

Cvekla sadrži sastojke koji su od velike važnosti za detoksikaciju organizma. Pored toga lišće cvekle sadrži veliku količinu gvožđa, cinka, vlakana, magnezijuma i drugih nutrijenata.

15/10/2022 10:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

[…] pola manje cvekle […]