Deltakron – novi soj koronavirusa

13/03/2022 12:51

Deltakron – novi soj koronavirusa

„Deltakron“ identifikovan kao nova varijanta Covida: koliko se brzo širi i da li treba da budemo zabrinuti?

Virolozi s Pasterovog instituta u Parizu su sekvencirali genom originalne varijante „Deltakrona“, nakon što su potvrđeni slučajevi u nekoliko regiona Francuske.

„Deltakron“ je zvanično identifikovan kao varijanta Covida-19, s potvrđenim slučajevima u Francuskoj i SAD.

Budući da se radi o kombinaciji mutacija Omikrona i Delte, zabrinutost je bila izražena ranije ove godine, nakon istraživanja koje je sprovela laboratorija na Kipru.

Slučajevi su potvrđeni u nekoliko regiona Francuske i čini se da ova varijanta kruži od početka januara.

Na brifingu 9. marta, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je ovaj soj pronađen i u Holandiji i Danskoj. U SAD postoje dva potvrđena slučaja s nizom drugih sumnjivih infekcija.

To nije sve, jer je prošlog meseca, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), otkrila da je jedan slučaj Delta/Omikrona otkriven kod osobe koja je dobila obe varijante.

Šta je „Deltakron“?

Naučnici kažu da je „kičma“ ove varijante izvedena iz Delte, dok je njen šiljak, deo virusa koji se vezuje za ljudske ćelije, iz Omikrona.

Kombinovani virusi nastaju kada je neko zaražen s dve varijante u isto vreme, a njegove ćelije se zatim zajedno replikuju.

Maria van Kerkof, tehnička načelnica SZO za Covid, rekla je da je ova mutacija „očekivana, posebno uz intenzivnu cirkulaciju Omikrona i Delte“.

Ona je dodala da njen tim „prati i razgovara“ o varijanti.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) otkrila je da je jedan slučaj Delta/Omikrona otkriven u Velikoj Britaniji, koji se razvio kod osobe koja je imala obe varijante.

Izveštaji pokazuju da je samo pitanje vremena kada će biti potvrđeno još više slučajeva.

Da li treba da budemo zabrinuti?

Delta varijanta je imala teže efekte na one koji su se njome zarazili, dok je Omikron bio zarazniji. Ovo može izazvati zabrinutost, zbog potencijalnog kombinovanog opterećenja karakterističnih za obe varijante.

Međutim, naučnici naglašavaju da sada postoji značajan imunitet u ljudskoj populaciji protiv obe varijante i nema razloga za bojazan da će to predstavljati izazov za vakcine.

Dr Vilijam Li, glavni naučni službenik u Heliksu, laboratoriji sa sedištem u Kaliforniji koja sekvencira uzorke Covida-19 za Centre za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je za USA Today: „Činjenica da toga nema toliko, da su čak i dva slučaja koje smo videli različiti, sugeriše da se stvari verovatno neće podići na alarmantan nivo.“

I dr Van Kerkof je dodala da je na mestima gde je „Deltakron“ pronađen, „veoma nizak nivo detekcije”.

Ona je takođe potvrdila da nisu videli „nikakve promene u ozbiljnosti“ i da će studije nastaviti da prate njene efekte.

Sekretar za zdravstvo, Sadžid Džavid, rekao je da „uopšte nema razloga za zabrinutost“ kada su ga pitali o varijanti Deltakron.

„Postoje varijante koje bismo očigledno držali u razmatranju“, rekao je on. „Poslednji razlog za zabrinutost je bio Omikron, ali mi smo uspešno prošli kroz to kao država zahvaljujući odgovoru Britanaca.

Postoje i takozvane podvarijante Omikrona i nismo zabrinuti ni za jednu od njih u ovom važnom trenutku.

Držimo to pod kontrolom, ali nismo zabrinuti.“

13/03/2022 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments