Šta se dešava sa telom kada jedemo prebrzo?

27/11/2017 09:30

Vođenje računa o načinu ishrane je veoma važno, ali pored izbalansiranih obroka, veoma je važna i brzina kojom oni nestaju sa tanjira.

Japanski istraživači pet godina pratili su način ishrane 1.083 odrasle osobe, a ispitanici su bili podeljeni na 3 grupe: oni koji su jeli sporo, normalno i brzo. Na početku studije, ispitanici su odgovarali na pitanja koja se tiču fizičke aktivnosti, zdravstvene istorije i samih navika kada je ishrana u pitanju. Nijedan od ispitanika nije imao metabolički sindrom.

Nakon pet godina, njih 84 oboleli su od metaboličkog sindroma, a od toga, 89% njih su jeli brzo, dok je samo 2,3% osoba koje su jele sporo imalo problema sa metabolizmom.

Brzo jedenje uzorkuje gojaznost

Uz to, osobe koje su jele brzo, imale su najviše problema sa viškom kilograma, a tokom pet godina, uz povećanje telesne težine, povećao im se i nivo šećera u krvi. “Kada ljudi jedu brzo, imaju tendenciju da ne osete sitost na vreme, te da se prejedaju. Navika brzog konzumiranja hrane uzrokuje povećani nivo glukoze u krvi, što dovodi do otpornosti na insulin”, navode istraživači.

Prethodne studije su takođe pokazale da brzo jedenje uzrokuje višak kilograma, a neka istraživanja pokazala su da duže žvakanje hrane pomaže da se mesečno sagori i do 1000 kalorija više.

27/11/2017 09:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments