Šta se događa dok cigareta gori?
Povezane objave
Tokom sagorevanja, oslobađaju se nikotin i komponente koje formiraju ukus duvana.
Međutim, jedna cigareta oslobodi 8000 različitih supstanci.
Opasne supstance
Naučno je dokazano da jedna cigareta oslobađa oko 8000 različitih supstanci, od kojih je većina opasna.
Opasni toksini u duvanskom dimu dugoročno štete zdravlju pušača. Naime, pojedini sastojci duvanskog dima kao što su benzopiren, specifični duvanski nitrozamini i benzen, potencijalni su uzrok mnogih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti. Takođe, mogu doprineti razvoju raka pluća.
Stručnjaci ističu da nikotin u odnosu na ove supstance deluje sasvim bezazleno.
Pušenje se smatra najopasnijim uzrokom smrti koji se može izbeći, razlog za to su upravo ove supstance koje nastaju gorenjem cigarete.
Prema statistici Svetske zdravstvene organizacje do 2025. godine, na svetu bi moglo biti i više od milijardu pušača.
Duvan kao mehanizam socijalizacije
U duvanu se od davnina uživalo. Pušenje predstavlja lični ritual koji traje oko 7000 godina. Ljudi su širom sveta ritualno spaljivali lišće duvana, ali takođe i opijum i kanabis, a zatim udisali zavodljivi dim.
Nekada su se na cigarete nanosile razne paste i puter, čak su se obmotavale i riblje iznutrice i koža zmije.
Cigarete kakve danas poznajemo postale su popularne tek krajem 19. veka.
Dok cigareta gori
Temperatura užarenog vrha cigarete dostiže 900 stepeni Celzijusovih. Na ovaj način se oslobađa nikotin koji uzrokuje i druge reakcije, odnosno dolazi do oslobađanje različitih supstanci.
Među sastojcima duvanskog dima nalazi se i arsenik, benzen, ugljen-dioksid, teški metali i cijanovodonična kiselina.
Stručnjaci rade na tehnološkim rešenjima koja bi mogla otkloniti opasnost od pušenja, s obzirom da broj pušača raste. Jedan od načina je da se sagorevanje u potpunosti isključi.
Drugi način je snižavanje temperature na kojoj cigareta gori ili zamena agorevanja, zagrevanjem. Naime, na nižim temperaturama, ispod 350 stepeni Celzijusovih iz cigarete se i dalje se oslobađaju ukus i nikotin, ali se broj štetnih nusproizvoda pušenja drastično smanjuje, skoro za 95 odsto.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*