Ozdravite uz pomoć načina spavanja!

11/09/2017 16:28

Ozdravite uz pomoć načina spavanja!

Pored toga što je kvalitet sna preduslov za dobro zdravlje, stručnjaci kažu da i položaj u kojem spavamo ima važnu zdravstvenu ulogu.

Naše telo se tokom sna regeneriše i zato je veoma važno da svaki pojedinac ima dovoljno dug i zdrav san. Stručnjaci kažu da je za pravilno funskionisanje organizma potrebno između šest i osam sati sna, a pored toga, pravilan položaj tokom spavanja omogućiće nam da se rešimo mnogih zdravstvenih tegoba.

Bol u donjem delu leđa

Bol nas uglavnom sprečava da se namestimo u udoban položaj i da se odmorimo. Prema stručnjacima, da biste rešili ovaj problem, potrebno je da uši, ramena i kukovi budu u takvom položaju, da čine da kičma bude položena ravno. Za ovaj problem, najbolje je spavati na leđima, a ukoliko pak smavate na stomaku, ispod stavite jastuk, kako bi kičma bila u što ravnijem položaju. Takođe, izbegavajte korišćenje jastuka za glavu.

Bolovi u ramenima

Ležanje po strani u ovom slučaju može samo da poveća bol. Stoga, između kolena stavite jastuk, a ukoliko možete, spavajte na leđima, sa rukama pored tela.

Problemi sa sinusima

Simptomi prehlade ili alergije uglavnom se pogoršaju tokom spavanja. Ukoliko imate ovih zdravstvenih tegoba, spavajte na leđima, a jastuke stavite iza glave i ramena. Ovako, protok vazduha kroz nos i usta će biti bolji i lakše ćete zaspati.

Glavobolja

Spavanje sa jakom glavoboljom skoro je pa nemoguće. Ukoliko patite od migrena, pokušajte da spavate na leđima, a sa svake strane glave stavite po jedan urolani peškir.

Menstrualne tegobe

Ukoliko imate grčeve tokom ciklusa, lezite na leđa, a između kolena stavite ćebe. Na ovaj način uklonićete pritisak u abdomenu, a na stomak stavite flašu tople vode.

Visok krvni pritisak

Problemi sa spavanjem i stres česti su okidači visokog krvnog pritiska. Ukoliko patite od ovog zdravstvenog problema, ne biste smeli da spavate na leđima. Radije lezite sa strane, jer će ovaj položaj spustiti pritisak.

11/09/2017 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments