Kako buka utiče na organizam?

06/08/2018 10:38

Kako buka utiče na organizam?

Jedan od brojnih loših uticaja koji može dovesti do niza problema, jeste buka.

Naučnici su dokazali da je buka važan činilac u razvoju poteškoća.

Buka

Studija koju su sproveli naučnici s Univerziteta u Majncu, otkrila je da buka predstavlja potencijalnog izazivača najčešće srčane aritmije – atrijalne fibrilacije (treperenje pretkomore).

Naime, 23 odsto osoba koje je obuhvatila studija patilo je od atrijalne fibrilacije usled ekstremnih uslova buke, dok je bez buke brojka bila samo 15 odsto.

Prethodno sprovedene studije otkrile su da samo jedan od tri posto ljudi pati od fibrilacije. Kardiolog Tomas Munzel ističe da se izgledi za ovu pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama.

Studija je započeta pre deset godina, a učesnici istraživanja su imali između 35 i 74 godine. Tokom trajanja studije, oni su postali ranjiviji.

Podaci su prikupljeni od više od 15 hiljada žena i muškaraca, a svi su bili izloženi različitim vrstama buke tokom dana i noći. Svi su bili u obavezi da izveštavaju o svojoj atrijalnoj fibrilaciji.

Studija je takođe pokazala da je buka aviona jedna od vrsta buke koja najviše uznemirava ljude. Naime, buka aviona tokom dana posebno uznemirava čak 89 odsto ispitanika, dok ista buka, tokom noći, uznemirava samo 69 ispitanika.

06/08/2018 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments