Koje kombinacije namirnica su štetne po zdravlje?

04/07/2018 12:42

Koje kombinacije namirnica su štetne po zdravlje?

Dešava se da, razmišljajući o unosu zdravih i nezdravih namirnica u organizam, kao i pitanja da li se pravilno hranimo, uopšte ne pomišljamo na uticaj kombinacije određenih namirnica, pa čak i onih zdravih.

Pojedine kombinacije, koje većina obožava, nepovoljno utiču na sistem za varenje, a da toga nismo ni svesni.

Stručnjaci savetuju izbegavanje sledećih namirnica.

Nezahvalne kombinacije

Glavni akteri salate – paradajz i krastavac

Najpopularnija letnja salata, koju konzumira većina, prema mišljenju stručnjaka, nije dobra kombinacija. Istraživanja su pokazala da dve vrste povrća u kombinaciji, mogu narušiti biohemijski balans, zatim, mogu dovesti do otoka i nepravilnog varenja.

FOTO: www.coffeeandthis.com

Jutarnji obrok – kafa i sendvič

Studija je pokazala da sir i kofein ne idu zajedno. Ukoliko preferirate sir, pa tako za doručak birate sendvič sa sirom i pritom ne odustajete od ispijanja prve jutarnje kafe, možete se oprostiti od zdravog sadržaja ovog mlečnog proizvoda. Naime, kombinacija ugljenih hidrata u hlebu i kofein nepovoljno utiču na varenje kalcijuma.

Tipični nedeljni ručak – krompir i meso

Stručnjaci navode da je odavno poznato da je reč o lošoj kombinaciji, iako većina uživa u obroku sočnog mesa i slatkih krompirića. Naime, ugljeni hidrati sprečavaju lučenje sokova za varenje. To dovodi do zadržavanja namirnica u organizmu, a samim tim i do toksičnih gasova.

 

Čuvene bolonjeze – testenina sa mlevenim mesom

Poput kombinacije krompira i mesa i u ovom slučaju problem je u ugljenim hidratima. Naime, pljuvačne žlezde luče ptialin i amilazu, koji pretvaraju ugljene hidrate i skrob u proste šećere. Ovaj proces, odnosno hemijska mešavina može uticati na pojavu dijabetesa i ostalih bolesti.

Posebna kombinacija – pivo i kikiriki

Idealna kombinacija za različite tipove zabave i opuštanja, pivo i kikiriki, predstavljaju ustvari nezdravu kombinaciju koja dovodi do dehidratacije. Pritom, slani kikiriki povećava potrebu za pivom.

04/07/2018 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments