Koliko su suplementi za srce zapravo delotvorni?

19/08/2021 10:02

Koliko su suplementi za srce zapravo delotvorni?

Često se određeni suplementi, poput omega 3 masne kiseline iz ribljeg ulja, smatraju jednostavnim i odličnim lekom za zdravo srce.

Postavlja se pitanje, koliko su ovi lekovi delotvorni?

Uticaj suplemenata za zdravo srce

Stručnjaci su sproveli istraživanje koje je obuhvatilo 100.000 ljudi, a podaci su otkrili da ne postoje dokazi da takvi dodaci sprečavaju bolest srca.

Naime, prema mišljenju britanskih stručnjaka korist od uzimanja ovih suplemenata ima tek svaka hiljadita osoba. Međutim, itekako se preporučuje konzumacija ribe u ishrani. Stručnjaci ističu da je studija obuhvatila suplemente i njihov uticaj, ali ne i omega 3 masne kiseline koje dolaze direktno iz ribe.

Riba u ishrani se preporučuje dva puta nedeljno, od čega bi jednom trebalo koinzumirati masnu ribu poput lososa ili tune.

Omega 3 masne kiseline

U pojedinim vrstama mleka, jogurta, pa i hleba, mogu se pronaći omega 3 masne kiseline.

Doktor Li Huper sa Univerziteta Ist Anglia ističe da suplementi omega 3 kiseline iz ribljeg ulja ne štite srce, kako većina veruje.

Nustricionista s Kings koledža u Londonu, Tom Sander naveo je da poznate smernice o prevenciji srčanih oboljenja podstiču konzumaciju ribe, više nego uzimanje suplemenata.

Strčnjaci preporučuju konzumaciju voća i ribe, a ne upotrebu suplemenata.

19/08/2021 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments