Kako milkšejk utiče na naš organizam?

18/05/2023 12:30

Kako milkšejk utiče na naš organizam?

Poznati napitak milkšejk, predstavlja pravu poslasticu, koja nažalost može negativno uticati na naše zdravlje. 

Sprovedena istraživanja pokazuju negativan uticaj namirnica, koje su bogate zasićenim mastima, po zdravlje.

Milkšejk ima negativan uticaj na organizam?

Poznato je da namirnice bogate zasićenim mastima nepovoljno utiču na zdravlje i da mogu dovesti do srčanih problema.

Tim američkih naučnika sa Univerziteta u Džordžiji došao je do otkrića, koje je pokazalo da je dovoljan samo jedan obrok, bogat takvim mastima, da dugoročno ugrozi ljudsko zdravlje. Naime, ovakav obrok rezultira promenama u krvnim sudovima.

Hrana koja je bogata zasićenim mastima, povećava nivo holesterola u krvi i dovodi do povećanja rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Studija koja je sprovedena uključila je deset zdravih muškarac, koji su popili po čašu milkšejka od čokolade. Rezultat je pokazao nezdrave promene u krvnim sudovima, pa i crvenim krvnim zrncima. Napitak je sadržao 80 gr masti i 1000 kalorija.

Nakon četiri sata rezultati testiranja pokazali su promene krvnih sudova, naime postali su manje elastični dok je deo crvenih krvnih zrnaca, promenio oblik, iz pločastog i ravnog u šiljat. Štetne promene nestale su nakon nekoliko sati.

Organizam neće na isti način podnositi ovakve promene, ukoliko su one učestale, navode stručnjaci sa Univeziteta u Džordžiji. Promene kao takve, vrlo lako mogu loše uticati i na krvotok.

Pogledajte i: Koliko je zdrava vegetarijanska brza hrana?

Rezultati ranijih istraživanja

Slična studija sprovedena je nešto ranije i na laboratorijskim miševima. Rezultat je pokazao izmenu oblika krvnih zrnaca kod životinja, nakon unosa namirnica koje su bogate zasićenim mastima, u kontinuitetu. Organizam je reagovao razvojom kardiovaskularne bolesti.

Američko udruženje za srce preporučuje ograničeni dnevni unos ovakvih namirnica, do 35 posto.

18/05/2023 12:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments