Zdrava hrana za radni dan

06/10/2015 10:22

Zdrava hrana za radni dan

Često zbog obaveza nemamo vremena da obratimo pažnju na ishranu. Koliko kog obaveza imali – za zdravlje moramo imati vremena.

Jedan od razloga za loše zdravlje može biti i loša ishrana. Kada ste na poslu ne možete da se hranite isto kao i kod kuće, ali to ne bi trebalo da vas sprečava da se zdravo hranite.

Kako biste izbegli sve klopke koje postavljaju kiosci brze hrane na svakom ćošku i kako ne biste u sebe unosili sve te nezdrave namirnici, dovoljno je samo da napravite listu onih namirnica koje volite i koje su zdrave, pa da uz to napravite i plan ishrane.

Sve namirnice koje su zdrave a koje možete jesti i na poslu – možete držati i u svojoj torbi i nositi ih sa sobom. Potrebno je samo da vam to pređe u naviku.

Bademibademi

Ukoliko ste jedni od onih koji često imaju potrebu za grickanjem, onda bi najbolje bilo da sa sobom uvek nosite kesicu badema.

Osim što će vam utoliti potrebu za grickanjem, čaka badema može biti dovoljna da vas zasiti. Ova količina vam je dovoljna da zameni užinu.

Bademi sadrže masti, proteine i vlakna, a upravo su to tri sastojka zahvaljujući kojima ćete osetiti sitost kada pojedete nekoliko badema.

Pored toga što vas mogu zasititi, bademi su veoma efektni u borbi protiv gojaznosti, pa su tako stručnjaci izračunali da bademi mogu da za 46 odsto smanje šansu za gojaznost.

Grčki jogurtvocni-jogurt

Stručnjaci su istraživali uticaj grčkog jogurta na naš ogranizam i došli su do zaključka da je upravo ova namirnica od velikog značaja ukoliko želite da “skinete” višak kilograma.

Naime, grčki jogurt utiče na to da lako skinete čak 22 odsto više kilograma, dok zahvaljujući njemu možete očekivati i 82 odsto manje naslaga sala na stomaku. Sve ovo mogu da očekuju oni koji dnebno konzumiraju više od 500 grama ovog jogurta.

170 grama grčkog jogurta sadrži dozu proteina skoro podjednako koliko i pileće grudi. Ukoliko želite da poboljšate njegovu hranljivost, dovoljno je da dodate borovnice, med i protein u prahu i da budete sigurni da će vas ova količina zasititi.

Zeleni čajzeleni-caj

Pozitivne efekte zelenog čaja već svi znamo. Kao moćan antioksidant čisti telo i oslobađa nas štetnih materija koje se talože u organizmu.

Osim toga, zeleni čaj je i napitak koji pomaže u održavanju energije tokom dana. Dovoljna je jedna šolja tokom radnog dela dana da biste imali dovoljno energije da završite svoje obaveze.

Šargarepasargarepe

Naučnici su istraživanjem došli do zaključka da će ljudi uvek izabrati zdraviju varijantu grickalica – pod uslovom da im je na dohvat ruke. Zato je potrebno da obezbedite ovakve uslove i da budete sigurni da ćete se zdravo hraniti čak i kada ste zauzeti.

Deluje vam kao da šargarepa nije najbolje rešenje kada vam se gricka nešto, ali način na koji šargarepa utiče na organizam veoma brzo će opravdati svoje postojanje na stolu umesto nekog čipsa ili grisina.

Dovoljno je da na posao u kutiji ponesete nekoliko komadića šargarepe koje ćete povremeno grickati. Ukoliko šargarepu ukombinuhete sa humusom obezbedićete sebi dovoljnu dozu proteina i ukusa i odličan izvor energije za rad.

06/10/2015 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments