Kada su nam potrebni proteini?

25/09/2021 12:17

Kada su nam potrebni proteini?

Proteini igraju važnu ulogu u održavanju zdravog organizma.

Naime, ovaj sastojak učestvuje u brojnim telesnim funkcijama.

Znakovi koji ukazuju na nedostatak

Proteini su bitni za jaku strukturu kose, kože, mišića, hormona i enzima.

Dešava se i da usled konzumacije velike količine mesa, organizam ne poseduje potrebnu količinu proteina. Znak koji ukazuje na to jeste gubitak snage ili mišićne mase.

Kada ne unosimo u organizam potrebnu količinu proteina, telo ga povlači iz mišića kako bi ga iskoristio u drugim delovima tela.

Ukoliko se često javlja osećaj umora, to je takođe jedan od pokazatelja. U ovom slučaju, potrebno je pojačati unos ugljenih hidrata i proteina.

Pogledajte i: Kada je vreme za slatkiš?

Ako postoji učestala pojava gladi, to ukazuje na to da je nivo proteina u organizmu izuzetno nizak. Organizam će tražiti namirnice jakog ukusa. Osobe koje prolaze kroz ove probleme, često jedu sve što im se nađe pri ruci. Potrebna i dovoljna količina proteina nas čuva od prejedanja.

Još jedan znak koji ukazuje na nizak nivo proteina jesu lomljivije kosti. Česta iščašenja i oštećenja kostiju i zglobova uglavnom su povezana sa ovim problemom.

Ukoliko nam nedostaje protein, rane i povrede će dosta sporije da zarastaju. Naime, protein ima važnu ulogu u funkciji imuniteta i oporavku rana.

Ispucala kosa i nokti, takođe su pokazatelji. Ako nisu čvrsti kao što su bili, to znači da nema čvrstih vlakana koja se formiraju zahvaljujući proteinima.

Organizam će prepoznati nedostatak proteina i ponašaće se u skladu sa nastalom situacijom.

25/09/2021 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments