Koje namirnice smanjuju apetit?

07/08/2022 10:02

Koje namirnice smanjuju apetit?

Stres je, nažalost, deo svakodnevnice mnogih. Manifestuje se kroz različite načine, a najčešće kroz ishranu. Dok pojedini imaju problem s gubitkom apetita, drugi su pak, skloniji prejedanju.

Postoji nekoliko načina da sprečite prejedanje.

Namirnice koje utiču na apetit

Stručnjaci navode da je najbitnije hranu dobro sažvakati, odnosno jesti sporije. Dobro žvaćite svaki zalogaj i pokušajte da tokom dana, konzumirate više manjih obroka.

Prema rezultatima novih istraživanja, rešenje za smanjenje apetita leži u ukusnoj supi s dodatkom umamija, koja se preporučuje pre glavnog jela.

Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama kao što su tunjevina, lignje, školjke, škampi, govedina, svinjetina, piletina, paradajz, tartufi, soja, krompir i jaja.

Reč je o poznatom dodatku prijatnog ukusa, koji se oseća zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat.

Istraživači sa Harvarda odlučili su da sprovedu studiju i istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit. U istraživanju je učestvovala grupa žena, koje su konzumirale 240 ml pileće supe pre glavnog jela. Polovina grupe jela je supu začinjenu s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, dok druga nije.

Rezultati su otkrili da su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije.

U mnogim kulturama širom sveta, pre glavnog jela, poslužuje se supa. Prema rezultatima, osobe s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu.

07/08/2022 10:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments