Kako se jabukovo sirće bori sa viškom kilograma?

28/11/2017 10:52

Kako se jabukovo sirće bori sa viškom kilograma?

Već decenijama, čitamo savete o tome da jabukovo sirće pomaže u mršavljenju, jer topi masne naslage. Ali da li je to uistinu tačno i koliko je sirće od jabuke zapravo zdravo?

Iako se najčešće koristi kao dodatak salatama, jabukovo sirće dobilo je epitet i borca sa viškom kilograma. Nekoliko studija je uistinu pokazalo da ovo sirće utiče na balans nivoa šećera u krvi, a samim tim na mršavljenje. Za to vreme, jedna studja pokazala je da kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2, konzumacija dve kašike jabukovog sirćeta pre spavanja reguliše koncentraciju glukoze u krvi.

Jabukovo sirće i mršavljenje

Ipak, neki stručnjaci smatraju da ovo nisu dovoljni dokazi koji potvrđuju da sirće od jabuke topi i masne naslage. Američka dijetološkinja Alana Mekdonald upozorava da treba da se vodimo isključivo dokazima, baziranim na eksperimentima i praksi. “Ne bih preporučila konzumiranje jabukovog sirćeta kao sredstvo za gubitak viška kilograma ili poboljšanje zdravlja”, dodala je ona.

S druge strane, studija koju je sproveo BBC, a u kojoj je učestvovalo 30 volontera, pokazala je da konzumiranje jabukovog sirćeta nema efekta na mršavljenje niti na umanjenje upala u organizmu. Ipak, pokazano je da ovo sirće zaista reguliše nivo šećera u krvi, odnosno da ga smanjuje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je ova studija mala, a da 30 ljudi nije dovoljno da bi se ova teza uzela kao istinita.

Oprezno sa jabukovim sirćetom

Dok mala količina jabukovog sirćeta u salatama ne može da našteti zdravlju, dijetetičari su zabrinuti oko sveobuhvatne upotrebe. “Uz oštećenje zuba, zbog prevelikog sadržaja kiseline, jabukovo sirće može da ošteti i jednjak, te želudac”, kaže Alana.

Umesto toga, Alana zaključuje da se zdrav način gubitka kilograma krije u izbalansiranoj ishrani, bogatoj voćem, povrćem, ribom i mesom.

28/11/2017 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments