Potrebni uslovi za savršen san i kvalitet odmor

25/05/2017 14:56

Potrebni uslovi za savršen san i kvalitet odmor

Koliko često vam se događa da spavate dovoljno sati u toku noći, ali se ipak budite umorniji nego što ste legli? Da li ikad uspevate da se zaista odmorite?

Ako vam je kvalitetan san preko potreban i ako zaista želite da pomognete svom organizmu da se odmori tokom spavanja noću, potrebno je da ispunite sledeće uslove koji su neophodni za pravilan san.

Vrlo je jednostavno doći do savršenih uslova za spavanje, a sve što bi trebalo da uradite jeste da uklonite ono što ni u kom slučaju ne pomaže da se naspavate, ali i da uvedete neke sitne promene u svoj ritual pred spavanje.

sat-noc-ilustracija

Poštujte ciklus spavanja

Naučnici su došli do saznanja da se san odvija u ciklusima, a da je za svaku odraslu osobu neophodno pet ciklusa kako bi se u toku sna zaista i odmorili.

Naime, svaki ciklus spavanja traje oko sat i po i to je ono što bi trebalo poštovati jer je toliko vremena potrebno organizmu da prođe kroz sve faze sna. Kako biste znali koliko vam je vremena zaista potrebno – pogledajte jednostavnu tabelu prema kojoj bi trebalo da postavite i svoje vreme za spavanje i ustajanje – u zavisnosti od obaveza koje imate.

  • Ukoliko ustajete u 6:30 – trebalo bi da legnete u 23:00
  • Ukoliko ustajete u 7:00 – trebalo bi da legnete u 23:30
  • Ukoliko ustajete u 8:00 – trebalo bi da legnete u 00:30
  • Ukoliko ustajete u 9:00 – trebalo bi da legnete u 01:30

Ako ne možete da legnete na vreme na spavanje (prema tabeli), najbolje bi bilo da sačekate sat i po vremena i da započnete svoj ciklus spavanja od početka jer je bolje da se probudite na kraju ciklusa spavanje nego u sredini.

spavanje

Najbolja poza za spavanje

Još jedan od veoma važnih uslova za kvalitetan san je položaj u kom spavate. S obzirom na to da je spavanje u toku noći najbolji način da se u potpunosti opustite i odmorite, važno je da to svom organizmu zaista i omogućite.

Kako biste imali dovoljno dobar dotok vazduha, spavnaje na stomaku bi trebalo da izbegavate u potpunosti. Spavanje na leđima može biti mnogo bolje, ali je spavanje na boku (i to desnom) svakako najbolje rešenje. Na ovaj način imaćete dovoljno vazduha, nećete opteretiti leđa, a pomoći ćete srcu da normalno funkcioniše, s obzirom na to da je većim delom smešten sa leve strane grudi.

spavaca soba

Prijatna atmosfera u sobi

Za spavanje je veoma važna i atmosfera u sobi u kojoj spavate, a pre svega – temperatura. Kako biste izbegli dehidrataciju u toku noći, koja može biti uzrok jutarnjih glavobolja i osećaja umora kada se probudite, trebalo bi da izbegavate spavanje u ugrejanim prostorijama. Idealna temperatura u sobi u kojoj spavate je između 16 i 18 stepeni Celzijusovih.

Pored temperature, za spavanje je veoma bitno i da je soba zamračena kako bi mozak počeo da se odmara čim legnete, a nastavio u toku sna. Najbolje bi bilo da ugasite sva svetla i sve svetleće uređaje, a da se od telefona, kompjutera i televizora odvojite najmanje pola sata pre spavanja.

hrana-sto

Pazite šta jedete za večeru

Ono što jedete za večeru, odnosno pre spavanja, može u velikoj meri da utiče na kvalitet vašeg sna, zbog čega je veoma važno da obratite pažnju i na to. Nemojte konzumirati napitke sa kofeinom, “teška”, masna jela, a trebalo bi da izbegavate i slatkiše i grickalice.

Generalno, hrana koja se teško vari nije najbolja za večeru jer neće “dozvoliti” vašem organizmu da se opusti, već će očekivati da on radi “punom parom” što najčešće dovodi do povišene temperature tela.

25/05/2017 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments