Topla čokolada utiče na zdravlje mozga

04/12/2017 11:26

Topla čokolada utiče na zdravlje mozga

Jedna američka studija sugeriše da ispijanje dve šoljice tople čokolade dnevno utiče pozitivno na zdravlje mozga, naročito kod starijih ljudi.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu “Neurologija” američke Akademije neurologije, učestvovalo je 60 osoba starosti od 73 godine, koji nisu imali demenciju. Učesnici su pili dve šolje toplog kakaoa dnevno mesec dana, a za to vreme, nisu konzumirali ništa drugo čokoladno.

Tokom tog perioda, učesnici su radili testove memorije i mišljenja, kao i ultrazvučne testove kako bi se izmerila količina protoka krvi u mozak. “Saznajemo više o cirkulaciji krvi u mozak i njenom efektu na veštine razmišljanja. Različiti delovi mozga imaju potrebe za različitom količinom energije, pa samim tim i za većim protokom krvi u mozak”, navodi se u studiji.

Takođe, naučnici su napisali da ova veza ima veliku ulogu u stvaranju bolesti poput Alchajmera. Istraživači su otkrili da se kod 18 od 60 učesnika protok krvi u mozak poboljšao do kraja istraživanja, i to za 8,3%. Takođe, osobe kojima se cirkulacija pojačala, pokazali su i bolje rezultate na svim testovima.

Ipak, istraživači naglašavaju da je potrebno još istraživanja, kako bi sa sigurnošću mogli da tvrde da čokolada odnosno kakao utiče na bolji rad mozga.

04/12/2017 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments