Naučnici napravili pšenični hleb- bez glutena!

01/12/2017 10:36

Od celijakije pati 1% stanovništva, a netoleranstnost na gluten sprečava ih da uživaju u brojnim namirnicama, poput hleba i peciva.

Španski naučnici sa Instituta održive agrikulture u Kordobi uspeli su da stvore bezglutensku pšenicu u cilju lakše ishrane osoba koje pate od celijakije. Uz pomoć genetske modifikacije CRISPR i analiziranjem DNK, izdvojili su 35 od 45 gena koji uzrokuju netolerantnost na gluten.

Ipak, naučnici kažu da ova pšenica neće u potpunosti ukloniti simptome celijakije, budući da je ekstrakt proteina koji uzrokuje netolerantnost na gluten različita od osobe do osobe.

“Još uvek ne znamo kako da otklonimo najtoksičnije epitope proteina, pa zato ova pšenica nije sigurna za sve osobe koje imaju celijakiju”, navodi se u istraživanju.

Gluten je naziv za preko 200 različitih proteina koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu. Osobe koje su netolerantne na gluten, konzumiranjem ovih namirnica, osećaju simptome nadutosti, umora i imaju dijareju.

01/12/2017 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments