Koliko vežbanja je dovoljno da bismo bili zdravi?

03/10/2017 12:23

Koliko vežbanja je dovoljno da bismo bili zdravi?

Nije tajna da aktivan život doprinosi zdravlju, ali koliko fizičke aktivnosti je dovoljno da bismo bili zdravi? Na ovo pitanje odgovor su dali američki istraživači.

Prema studiji medicinskog časopisa “Lanset” lagane vežbe u trajanju od dva i po sata nedeljno doprinose opštem zdravlju organizma i čine nas dugovečnijima.

Fizička aktivnost i dugovečnost

Studija je uključivala preko 130 000 odraslih osoba iz 17 zemalja, a praćene su dnevne aktivnosti i životne navike učesnika. Istraživanje je pokazalo da one osobe koje su vežbale u proseku 150 minuta nedeljno, imale su za 28 odsto manje šanse od prerane smrti i za 20 odsto manje šanse da zadobiju srčana oboljenja.

“Čak i aktivnosti kao što su pešačenje do posla ili kućni poslovi utiču pozitivno za zdravlje i uklanjaju rizike od oboljenja”, zaključeno je u studiji.

Stoga, ukoliko ne volite da idete u teretanu, potrudite se makar da promenite dnevnu rutinu, te izađite stanicu ranije kada idete na neko odredište ili umesto lifta radije izaberite stepenice. I ove male promene imaju pozitivan efekat po zdravlje.

03/10/2017 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments