Ove namirnice uništavaju zube

14/08/2017 16:48

Ove namirnice uništavaju zube

Pljuvačka u ustima i kalcijum koji telo crpi iz hrane, glavna su oružja u borbi za zdrave zube. Međutim, ponekad prekomerna upotreba nekih namirnica može da uspori odbrambeni posao ovih “čuvara”. Kako biste sprečili kvarenje zuba, izbegavajte narednu listu namirnica.

Bombone

Iako možda bombona sa ukusom mente zvuči kao sjajna ideja nakon obroka, stomatolozi smatraju da ovo može doneti više zla, nego koristi. Ovakve bombone, pored toga što su uglavnom prepune šećera, demineraliziju enzime u ustima i dovode do stvaranja kiselina koje uništavaju gleđ. Bolja alternativa jesu one bez šećera, ali ni u njima ne treba preterivati.

Lepljiva hrana

Bilo da je u pitanju gumena ili tvrda bombona, čokolada sa karamelom ili kandirano odnosno sušeno voće, sva hrana koja se „lepi“ za zube potencijalni je inicijator karijesa. Ovakve namirnice pljuvačka ne može da rastvori. Bakterije koje imamo u ustima sav šećer, bilo da je veštački ili prirodan, pretvaraju u kiselinu- Zato, ukoliko ne možete da odolite ovoj lepljivoj hrani, nakon obroka, obavezno operite zube!

Sokovi i energetska pića

Sva tečnost koja sadrži šećer i ugljene hidrate vremenom ostavlja mrlje na zubima. Najbolji izbor za zdrave i lepe zube jeste obična voda, a gazirane sokove i energetska pića izbegavajte!

Citrusi

I citrusno voće, baš kao i šećer, vremenom može da demineralizuje zube i da uništi gleđ. Takođe, treba izbegavati i ostale kisele namirnice, poput turšije, ukiseljenih krastavaca i sirćeta.

Hrana i piće koja isušuju usta

Kada u ustima nema dovoljno pljuvačke, zubi su izloženiji kvarovima. Zato treba izbegavati one namirnice koje imaju ovakav efekat poput nekih lekova, kafe, alkohola i energetskih pića.

Izvor: nanob.com

14/08/2017 16:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments