Ren – za šta je sve dobra ova biljka?

27/03/2020 11:15

Ren – za šta je sve dobra ova biljka?

Ova lekovita biljka se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava. Posebno se koristi koren, koji je veoma efikasan i predstavlja aromatičan začin.

Naučna istraživanja su potvrdila kvalitete rena. Koren rena je preporučljiv za lečenje infekcije sinusa i može čak sprečiti urinarnu infekciju.

Ova biljka je puna lekovitih svojstava. Narendani koren rena se može koristiti kao začin za salate ili glavna jela, a sos od rena može biti ukusan prilog koji se servira uz meso.

Za pripremu sosa, treba narendati malo rena, pomešati sa ulem, solju, biberom i kajmakom ili jogurtom.Rendani ren može ojačati imunitet, a sadrži mnoštvo vitamina i minerala. 

Ren doprinosi održanju dobre cirkulacije i ima slična svojstva kao antibiotik. On može ublažiti simptome urinarnih infekcija, a dobar je i za lečenje bronhitisa.

Između ostalog, ova biljka sadrži vitamin C (dva puta više nego limun), A, B1 i B2, soli, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, sumporne glikozide, ugljensku kiselinu, glutamin, asparagin i isparljiva ulja.

Predstavićemo vam top 5 prednosti rena

  • Ublažava bolove u zglobovima, artritis i reumu – ako se koristi kao oblog (narendan i zavijen gazom) umanjuje bolove u zglobovima, ali se ne preporučuje osobama sa osetljivom kožom. Osobe koje boluju od reumatizma ili gihta pogu da stave dve kašičice izrendanog rena u šolju mleka i ovo mogu piti jedanput dnevno, najduže tri nedelje. Ako se nanese direktno na kožu pomaće kod dilatacije kapilara.
  • Revitalizuje i dobar je antioksidant – pomaže kod simptoma stresa, detoksikuje i stimuliše probavu, a dobar je i za nervni sistem, s obzirom na to da sadrži vitamin B koji poboljšava memoriju.
  • Kašalj, bronhitis i astma – koristi se za brojne respiratorne probleme. Podstiče eliminaciju viška sluzi. Ima efekat antibiotika, deluje antibakterijski, i mogu ga koristiti pacijenti koji imaju bronhitis i astmu. Za lečenje respiratornih problema, može se koristiti sa medom.
  • Pomoćno sredstvo u borbi protiv kancera – bogat je nutrijentima, aktivira enzime iz jetre koji eliminišu kancerogene ćelije. Takođe, štiti organizam od štetnih rizika iz spoljašnje sredine i detoksikuje organizam.
  • Ublažava infekcije desni – pošto ima antibakterijsko dejstvo, ako se gricka može pomoći kod parodontopatije. Zatim, stimuliše cirkulaciju desni i pomaže u lečenju infekcije.

Oprez, ne mogu svi konzumirati ren!

Ren se ne preporučuje deci. Njihova koža i digestivni trakt su previše osetljivi za iritirajući efekat rena.

Iz istog razloga se ne preporučuje osobama sa čirom na želucu, gastritisom, poremećaji štitne žlezde, razdražljivo debelo crevo ili oboljenjima kože.

Generalno, ne koristite čist sok od rena ili čist ren, koji nije obrađen, zato što može iziritirati digestivni trakt.

Koren je sličan đumbirovom, pa ga ne treba koristiti u velikim količinama.

27/03/2020 11:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments