Šta su kućni toksini?

31/05/2022 18:01

Šta su kućni toksini?

Svakodnevno koristimo proizvode koji sadrže opasne hemikalije vrlo štetne po zdravlje čoveka. Međutim,  i živimo u uslovima koji mogu da nam oslabe imuni sistem. Preciznije, toksini sa kojima smo svaki dan u kontaktu mogu da izazovu alergijske reakcije čime se slabi imunitet, te se lakše oboljeva od prehlada i gripa.

S druge strane, toksine je ne moguće izbeći, jer smo okruženi njima. Podacima američke organizacije “Ekološka radna grupa”, kažu da ljudi koriste više od 80.000 hemikalija čija bezbednost nije testirana.

Od toksina nisu oslobođeni ni Eskimi, ali ni novorođenčad. Istraživači pokreta “Greenpeace” su proučavali uzorke krvi iz pupčanih vrpca beba rođenih u Americi. Zaključak je da preko pupčane vrpce majke na svoje bebe prenose toksine, kao i da je sa majki na bebe preneto oko 287 vrsta otrova, uključujući i živu.

Što su toksini?

Toksini su, prema najširoj definiciji, hemijske tvorevine biljnog ili životinjskog porekla koje štete ljudskom zdravlju. Najčešće se pominju u građevinarstvu, tačnije u izgradnji objekata za stanovanje. U stambenim zgradama toksini se odnose na “home sindrom”, koji se definiše kao “jak negativan uticaj na zdravlje i mentalno stanje ljudi, a koje je u vezi sa vremenom provedenim u zatvorenom prostoru”.

Ovaj sindrom posledica je upotrebe štetnih materijala kao što su azbest, buđ, olovo… Danas su ti materijali zamenjeni savremenim i po zdravlje bezbednijim, a u slučaju starijih gradnji, s vremena na vreme sprovode se reparacije objekata i zamene zdravstveno- nebezbednih obloga i slično.

Toksini u upotrebi

U nastavku je lista samo nekih od opasnih proizvoda koje imamo u domovima. No, broj štetnih je daleko veći, te prilikom kupovine treba čitati deklaracije na artiklima i pratiti objave stručnih organizacija koje redovno ažuriraju liste loših supstanci.

Među vrlo problematičnim proizvodima su melaminske činije za supu, dizajnirane za decu, a popularnost su stekle, jer ne mogu da se razbiju. Međutim, kada se u njih sipa zagrejana hrana, oslobađa se melamin koji dospeva u namirnice. Ovaj toksin utiče na stvaranje kamena u bubrezima. Iz tog razloga, Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je da melaminsko posuđe ne treba zagrevati (stavljati u mikrotalasnu), a topla jela treba da se serviraju u keramičkim posudama.

pročitajte još i kojom hranom do čiste krvi bez toksina!

U gotovo 50 odsto testiranih kaučeva, a koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Djuk, pronađene su čestice koje smanjuju opasnost od požara. Te hemijske supstance, zadržavaju prašinu i preko ruku dospevaju u organizam. Kako bi se smanjio unos loših čestica potrebno je dubinsko pranje ležajeva.

Veštačko svetlo tokom noći se takođe našlo na listi štetnih stvari. Kako je objašnjeno, ono se dovodi u vezu sa rakom dojke kod žena i rakom prostate kod muškaraca. Dalje u studiji piše da izlaganje svetlosti tokom noći sprečava proizvodnju hormona melatonina. Na taj način se remeti biološki sat organizma, te se povećava rizik od raka.

Ukoliko je neophodno raditi noću, potrebno je koristiti manji broj lampi i slabije sijalice. Takođe, svetlost uličnih svetiljki treba kamuflirati, te navući zavese ili spustiti roletne.

Jednako štetno je, kažu istraživanja, i teflonsko posuđe. Ono olakšava pranje, ali sadrži i perfluorougljenik (PFC), supstancu koja može negativno uticati na razvoj fetusa i bebe posle porođaja. Studija objavljena u časopisu “Journal of the American Medical Association”, pokazuje da se povišeni nivo te hemikalije slabi imunološku reakciju na redovnu vakcinaciju dece u uzrastu od pet do sedam godina.

Umesto ovog, treba koristiti posuđe od nerđajućeg čelika. Takođe, teflonsko posuđe ne treba koristiti za pripremu jela u rerni, dok ako se koristi tiganj neophodno je koristiti aspirator.

Jednako štetne su i veštačke boje u hrani, a dokazano je da 9 vrsta boja koje se koriste mogu biti kancerogene. Od 1955. upotreba tih boja se upetostručila. Na listi su i jaki proizvodi za čišćenje. Iako ironično, čišćenjem možemo zagaditi vazduh u domaćinstvu i naštetiti zdravlju. Amonijak, koji se nalazi u tim preparatima, može da izazove napade astme, a jaka sredstva za čišćenje rerna i odvoda mogu izazvati oštećenja respiratornih.

 

31/05/2022 18:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments