6 dobrih načina da prevaziđete anksioznost

13/10/2014 10:54

6 dobrih načina da prevaziđete anksioznost

Pre ili kasnije, svi bar neko vreme pate od anksioznosti. Anksioznost je fizički i emocionalni odgovor na opasnost – ljudi smo i zbog toga brinemo o mnogo stvari, a pogotovo o ishodima određenih događaja. Ono što pokreće anksioznost je predviđanje loših ishoda, koji se ne dese uvek.

Anksioznost se često javlja zbog malih stvari – kada ne možete da pronađete ključeve tamo gde ste ih ostavili, kada ste zaboravili da pošaljete imejl, kad se nađete u gužvi u saobraćaju i slično.

Lako je izgubiti kontrolu zbog anksioznosti, ali ukoliko pratite sledeće savete, možete da naučite kako da je pobedite, a usput se i zabavite.

1. Zastanite i nasmejte se

Bukvalno, stanite sa tim što radite i napravite pauzu da se nasmejete. Istraživanja su pokazala da smeh smanjuje nivo stresa i čini vas manje anksioznim. Zato sledeći put kada osetite da se stres nagomilava, zastanite i pregledajte smešne snimke na Jutjubu ili drugim sajtovima sa smešnim sadržajem.

2. Započnite terapiju bojama

Terapija bojama je odličan način da rešite problem anksioznosti. Možete je sprovesti na svojoj odeći, ili obojiti zid određenom bojom ili bojama, poput nijansi blave, ljubičaste ili zelene. Ovu terapiju je lako sprovesti kada vidite koja boja prija vašim očima. Ova terapija posebno dobro deluje kod samosvesnih osoba, tako da što ste više razvili svest o sebi, to ćete lakše shvatiti kako koja boja deluje na vas.

3. Slušajte muziku koju volite

Slušanje muzike svakog dana može da vam pomogne da prevaziđete anksioznost i da poboljšate svoje zdravlje. Neka vam raspoloženje kroji plejlistu. Zbog ovoga nije loše uvek imati slušalice kod sebe – tako nećete smetati drugima, a kad osetite da se anksioznost povećava, samo uključite slušalice, a isključite sve ostalo.

4. Isključite se u potpunosti

Isključite sve spravice za komunikaciju, privucite stolicu, podignite noge na nju i ne radite ništa. Provedite to vreme mudro – to znači da ne treba da gledate TV, ne koristite telefon, tablet i druge uređaje. Napravite opuštajuću kupku ili aromaterapiju. Na primer, kamilica, anis, ili bosiljak su poznati po tome što smanjuju napetost u telu i izbistre um. To će vas emocionalno i fizički preporoditi i moći ćete da se izborite sa stresom.

5. Meditirajte

Naučnici su otkrili da meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom. Takođe su testirali efekte meditacije na stres i anksioznost, i svaki put je ishod bio pozitivan. Možete i da praktikujete jogu kod kuće, koja predstavlja kombinaciju fizičkog naprezanja, meditacije i vežbi disanja koje smanjuju anksioznost.

6. Omega-3 masne kiseline i B vitamini

Anksioznost utiče na naš um i telo – zbog toga bi oporavak trebao da uključi i jedno i drugo. Da biste svom telu i umu obezbedili neophodne hranljive materije, treba da jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima. Studije su pokazale da je vitamin B zaslužan za dobro mentalno zdravlje, a da omega-3 masne kiseline mogu da smanje simptome depresije i anksioznosti. Osim toga, treba smanjiti unos šećera, procesuirane hrane i kofeina jer će to rezultirati boljim psihičkim stanjem i lakšom borbom protiv stresa.

13/10/2014 10:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments