Ojačajte imunitet koristeći probiotike

14/03/2020 13:33

Ojačajte imunitet koristeći probiotike

Svi su čuli za probiotike i prebiotike, ipak, stručnjaci sad stavljaju akcenat na jedan drugi esencijalni element: postbiotike.

Zdravlje probavnog sistema je veoma bitno. Svima je poznato da treba da jedemo namirnice bogate probioticima da bismo imali zdrav digestivni sistem. 

Ne znam koliko vam je poznata veza između organa za varenje i uma, a kada je reč o toj vezi na scenu stupaju postbiotici.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji doprinose jačanju imunog sistema, umanjuju upale, podstiču varenje i doprinose da se osećamo bolje. Ovi mikroorganizmi žive u digestivnom traktu, ali postoje i namirnice koje ih sadrže, kao što su jogurt i kiseli krastavci.

Prebiotici hrane dobre bakterije koje se nalaze u digestivnom traktu. Jedni od najpoznatijih su beta glukani (koji se nalaze u ovsu, ječmu, pšenici i raži), semenke psylliuma i dekstrin napravljen od pšenice.

Postbiotici su proizvod probiotika. Za razliku od probiotika, postbiotici se ne nalaze u hrani ili suplementima. Oni su rezultat kombinacije probiotika i prebiotika.

Postbiotici mogu poboljšati sindrom propustljivih creva, što može uticati na smirivanje upala u organizmu. Za to je zaslužna masna kiselina butirat, koja se proizvodi kad konzumiramo rastvorljiva vlakna.  

Probiotici su bitni za probavni sistem, a mogu se naći i u kiselom kupusu.

Postbiotici doprinose prevenciji dijabetesa tipa 2. Postbiotici utiču na lučenje insulina i doprinose zaustavljanju napretka dijabetesa.

Kako da budete sigurni da vaš organizam proizvodi dovoljno postbiotika? Možete da osigurate konstantan protok postbiotika konzumacijom namirnica koje sadrže mnogo vlakana, kako onih rastvorljivih (koja zadržavaju vodu), tako i nerastvorljivih (koja pomažu u formiranju stolice). Tajna je u tome da unosite što više različitog voća i povrća.

14/03/2020 13:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments