Mediteranska biljka peršun

17/04/2023 15:40

Mediteranska biljka peršun

Peršun je mediteranska začinska biljka koja je itekako vredna pažnje. Zastupljen je u svim svetskim kuhinjama, a stiže nam iz zemalja Mediterana – Italije, Grčke, Alžira i Turske.

Peršun se najčešće koristi u svežem stanju, više nego sušeni, ali nažalost moderne kuhinje prednost daju drugom zelenišu, bosiljku i korijanderu. U svakodnevnoj ishrani, upotreba peršuna ima veliki uticaj. Pored divnog ukusa, sadrži i mnoga lekovita svojstva. Bogat je mineralima i vitaminima kao što su C, A i B12 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Čaj i sok od peršuna odlični su lečenju raznih bolesti, kao i u procesu mršavljenja. Zbog bogatstva vitamina, peršun je dobar za jačanje našeg imuniteta, kostiju i nervnog sistema. Koristi se u lečenju žutice i drugih oboljenja jetre.

Kod peršuna koristimo sve, podjednako list i koren. U zavisnosti od vrste, koristiće se kao začin, dodatak jelima, čaj ili aroma.

Ime je dobio po kamenitim brdima u Grčkoj, a stari Grci su ga upotrebljavali kao simbol zaborava i smrti, a kasnije kao simbol proleća i ponovnog rađanja. Često se provlači kroz istoriju, u grčkim i rimskim legendama, a pominje se i kao omiljena biljka Katarine de Mediči.

Pored pozitivnih svojstava, pažnju treba obratiti na količinu upotrebe ulja od peršuna. Veća količina može izazvati teške posledice po zdravlje, dovesti do problema sa jetrom i izazvati aritmiju.

17/04/2023 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments