Najgore namirnice za mozak

19/02/2023 10:05

Najgore namirnice za mozak

Dok smo dosad čitali bezbroj tekstova o tome koje namirnice imaju benefite po naše zdravlje, retko kada obratimo pažnju na onu hranu koja može loše da utiče na organizam. U nastavku saznajte šta da izbegavate, ukoliko želite da sačuvate zdravlje mozga.

Biljna ulja

Ulje od uljane repice, sunokreta i soje sadrži velike količine omega 6 masnih kiselina, koje mogu da uzrokuju upale u mozgu. Dok ove kiseline imaju pozitivan efekat po kosti, kožu i kosu, bolje se držite ulja koje sadrže omega 3 masne kiseline, kao što je maslinovo ulje.

Tunjevina

Živa pronađena u ribi kao što je tuna, ajkula i sabljarka je otrovna za ljude i može da ošteti mozak, ukoliko se konzumira u velikim količinama. Povremeno konzumiranje ove ribe nije strašna odluka, ali trudite se da je zbegavate.

Pržena hrana i fast food

Pomfrit, krofne, mekike… sva hrana koja je pržena u dubokom ulju doprinosi povećanju telesne mase, što utiče i na mozak. Studije su pokazale da osobe kojima je ovakva hrana deo svakodnevnog režima ishrane imaju problema sa učenjem, pamćenjem i funkciom mozga.

Pročitajte i… Zeljasto povrće podmlađuje mozak

Zaslađena pića

Sokovi, energetska pića, kao i napici kao što su čajevi i kafa sa šećerom uzrokuju neurološka oštećenja. Ova pića, pored šećera, sadrže i fruktozu, koja je povezana sa većim rizikom od demencije.

Trans masti

Trans masti daju ukus hrani i održavaju rok trajanja, ali negativno utiču po zdravlje mozga. Procesuirana hrana sa trans mastima, kakve su torte, kolači, keksići i mafini uzrokuju nagomilavanje hemikalijama u mozgu, koje povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti.

Rafinisani ugljeni hidrati

Beli hleb, testenina, žitarice, šećer i pirinač lako se obsorbuju u krvotok, naglo dižu nivo šećera u krvi, što dovodi do većeg rizika od dijabetesa, koji je povezan i sa Alchajmerom. S druge strane, namirnice od celog zrna, smeđi pirinač, kinoa i ječam utiču na smanjenje upala u mozgu.

19/02/2023 10:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments